Grăsimea artificială este utilizată pentru îmbunătățirea gustului, texturii și termenului de valabilitate la produsele alimentare procesate, deși grăsimile trans există de asemenea în mod natural în lapte, cum ar fi cel integral, și în unele tipuri de carne. Noi cercetări sugerează că interzicerea grăsimilor din alimentele procesate ar putea salva mii de vieți în Marea Britanie, în fiecare an. Experții susțin că circa 7.200 de decese de boli de inimă ar putea fi prevenite în Anglia, în următorii cinci ani, dacă grăsimile artificiale ar fi interzise. Însă alți experți pun sub semnul întrebării această cifră.
În momentul de față, nu există nicio obligație legală de eliminare a grăsimilor trans din alimente. Experții din spatele studiului, inclusiv cei de la Oxford University și de la Departamentul de Sănătate Publică de la Liverpool University, au declarat că angajamentele voluntare din partea industriei producătoare nu au mers suficient de departe și este timpul pentru măsuri decisive. Ei susțin că o interzicere totală a acizilor grași trans din produsele alimentare prelucrate ar putea preveni sau amâna circa 7.200 de decese cauzate de boli coronariene între anii 2015 - 2020. Politicile de a îmbunătățire a etichetării sau pur și simplu eliminarea acizilor grași trans de la restaurante și fast-food-uri ar putea reduce cu 1.800 până la 3.500 numărul deceselor cauzate de boala coronariană.