Grav! 2 decese și la Constanța din cauza gripei! Reguli drastice la Spitalul Județean!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situație alarmantă

Grav! 2 decese și la Constanța din cauza gripei! Reguli drastice la Spitalul Județean!

Sănătate 23 Ianuarie 2019 / 13:54 2698 accesări

Situația alarmantă a afecțiunilor respiratorii și gripei a determinat și conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța să ia măsuri drastice: din 24 ianuarie 2019, se interzice accesul vizitatorilor în incinta unității spitalicești! Pacienții care au de efectuat investigații în cadrul SCJU, se vor echipa corepunzător cu halat, mască și totoși de unică folosință. Echipamentul este pus la dispoziție gratuit, de către conducerea SCJU, și se regăsește la intrarea în spital (ușa rotativă). În același timp, SCJU reamintește pacienților și vizitatorilor că accesul în incinta spitalului se face doar pe la intrarea special amenajată pentru vizitatori, dinspre Bd. Tomis (ușa rotativă), iar accesul la Unitatea Primiri Urgențe și Ambulatoriul de specialitate este posibil din strada Nicolae Iorga.

În săptămâna 14 - 21 ianuarie, s-au înregistrat 87 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), dintre care 79 au necesitat internare. 72 dintre pacienții diagnosticați cu IACRS au vârste cuprinse între 0 și 14 ani. În aceeași perioadă au fost diagnosticați cu pneumonie 106 de pacienți (96 de copii) și au fost confirmate 4 cazuri de gripă (3 - virus gripal AH1 și 1 - AH3), dintre care două s-au soldat cu decesul pacienților. Niciunul dintre cei 4 pacienți nu fusese vaccinat antigripal.

Față de alte viroze respiratorii, gripa debutează brusc, cu febră mare, frecvente dureri de mușchi și articulații,durere de cap și stare generală alterată. Spre deosebire de gripă, debutul virozelor respiratorii este lent, se remarcă rinoreea, tusea și răgușeala. Virusurile gripale se transmit de la om la om prin tuse și strănut. Există însă și riscul transmiterii prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale.

ÎN ȚARĂ, DECESUL CU NUMĂRUL 29! Specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat decesul cu numărul 29. Acesta a fost confirmat în 23 ianuarie. Este vorba despre un bărbat de 62 de ani, din jud.Bihor, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal. Data decesului: 23/01/2019.

NE PUTEM AȘTEPTA LA O CREȘTERE SEMNIFICATIVĂ A CAZURILOR!

“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități - școli, grădinițe, creșe. DSP - urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a declarat, recent, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, specialiștii recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

APEL CĂTRE POPULAȚIE! Reamintim apelul Ministerului Sănătății către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului); igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului; purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori și personalul medical; continuarea vaccinării antigripale.

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc crescut.

CEA MAI EFICIENTĂ METODĂ DE A EVITA ÎMBOLNĂVIREA ESTE VACCINAREA!

În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 de vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.



12