GRAV! Ce se întâmplă cu Centrele medicale de permanență?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

GRAV! Ce se întâmplă cu Centrele medicale de permanență?

Sănătate 02 Octombrie 2018 / 11:52 2462 accesări

Oficialii Societății Naționale de Medicina de Familie trag un semnal de alarmă ferm față de o problemă stringentă cu care se confruntă colegii medici.
"Suntem în a patra lună de când medicii care lucrează în centre de permanență nu au primit de la Casele Județene de Asigurări de Sănătate banii pentru orele petrecute în gărzi. Întârzierea este justificată diferit la nivelul fiecărei case județene de sănătate dar explicația este una singură: nu s-au alocat la timp fondurile necesare de la Ministerul Finanțelor.

Aceste sume cuvenite conform clauzelor contractuale sunt necesare pentru plata angajaților care lucrează în centrele de permanență și acoperirea cheltuielilor de funcționare. În aceste condiții în care de patru luni medicii de familie subvenționează funcționarea centrelor de permanență, nivelul de nemulțumire a medicilor este în continuă creștere.

În întreaga țară sunt acum 352 centre de permanență. Marea lor majoritate funcționează în zonele rurale sau izolate precum și în zone urbane în locul camerelor de gardă ale spitalelor desființate.

Centrele de Permanență au fost create pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare dar ele reprezintă în același timp o soluție privind accesul la servicii medicale de urgență pentru pacienții din mediul rural. În aceste centre se salvează vieți care altfel s-ar pierde până la intervenția serviciilor de urgență specializate.

"Dacă întârzierea plăților se prelungește, medicii de familie sunt hotărâți să demareze acțiuni legale de recuperare a sumelor restante", este mesajul președintelui SNMF, dr. Dina Mergeani.



12