O situație extrem de gravă este semnalată de directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre: ”Unii pacienți cu HIV din Constanța au fost nevoiți să întrerupă tratamentul antiretroviral, din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, dar nu poate achiziționa medicamentele pentru că nu a reușit să finalizeze procedura legală de achiziție. A achiziționat tratament cât i-a permis legea prin procedura de urgență, spune managerul spitalului din Constanta. La Constanța sunt aproximativ 1.000 de pacienți în tratament, iar câteva zeci sunt deja afectați, în următoarele zile numărul lor va crește”
O situație extrem de gravă este semnalată de directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre. ”Unii pacienți cu HIV din Constanța au fost nevoiți să întrerupă tratamentul antiretroviral, din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, dar nu poate achiziționa medicamentele pentru că nu a reușit să finalizeze procedura legală de achiziție. A achiziționat tratament cât i-a permis legea prin procedura de urgență, spune managerul spitalului din Constanta. La Constanța sunt aproximativ 1.000 de pacienți în tratament, iar câteva zeci sunt deja afectați, în următoarele zile numărul lor va crește”, a declarat directorul UNOPA.
CE SPUNE MS? Ministerul Sănătății (MS) a aflat de problema de la Constanța, însă nu poate să intervină rapid nefiind un contract de achiziție pentru medicamente, la Constanța, așa cum spune Iulian Petre. Se pare că pe 21 noiembrie va semna MS contractul pe procedura de achiziție națională pentru tratamentul pacienților cu HIV, pe care va putea comanda și spitalul din Constanța, dar asta înseamnă încă cel puțin o săptămână de așteptare până se onorează comanda, dacă distribuitorii de medicamente au marfa în stoc și o duc repede la Constanța, mai explică oficialul Uniunii.
”Nici un alt spital nu poate prelua pacienții, pentru că sunt pe sfârșite cu
stocurile proprii de medicamente, toată țara așteaptă o suplimentare de
buget pentru luna decembrie și începutul lui 2019. Din păcate, și
rectificarea bugetară întârzie, dacă nu vine până la sfârșitul lunii noiembrie, vom avea alte județe cu întreruperi de tratament.
SOLUȚIE PARȚIALĂ! Soluția parțială propusă ministrului Sorina Pintea a fost
să suplimenteze acum / azi bugetul de tratament pentru INBI Matei Balș din
București, care ar putea astfel să ajute pacienții care ar veni de la Constanța să ridice tratamentul din București. ”Nu știm dacă va reuși Ministerul să facă asta, depinde de resursele de fonduri pe care le mai are, ministerul fiind primul care așteaptă rectificarea bugetară zilele acestea. Problemele punctuale semnalate public în alte județe în ultima perioadă s-au rezolvat, spitalele au reușit să semneze contracte de achiziție și să aducă tratament”, a completat directorul Iulian Petre. Vom reveni situația de la Constanța, imediat ce vom avea informații.