Gravidele de la ţară, „departe” de ginecologi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărăcie mare sau lipsă de educaţie

Gravidele de la ţară, „departe” de ginecologi

Sănătate 25 Iunie 2011 / 00:00 626 accesări

Chiar dacă suntem în 2011, când se consideră că informaţia din domeniul medical, dar nu numai, este aproape la îndemâna oricui, în mediul rural regula nu se respectă. Încă sunt persoane care habar nu au cum pot avea grijă de sănătatea lor sau când trebuie să bată la uşa doctorului. Ajung la medic doar dacă au probleme severe de sănătate, şi atunci cheamă ambulanţa. Numărul persoanelor care apelează la medicul din mediul rural nu este deloc unul mare. Cât priveşte controlul medical anual, nici nu se pune problema de aşa ceva. Puţini sunt cei de la ţară care merg la medic pentru bilanţul anual, de exemplu, atunci când trebuie prescrise analizele medicale de laborator uzuale şi posibil eliberarea unor trimiteri la medicii specialişti pentru unele investigaţii amănunţite. Mai grav este că nici femeile care rămân însărcinate nu prea calcă pe la doctor. Multe dintre ele nu ştiu că fără o supraveghere medicală atentă sarcina le poate fi pusă în pericol, la fel ca şi sănătatea şi chiar viaţa lor, dacă apar unele probleme de sănătate care nu sunt depistate în timp util şi pentru care nu se ia nici o măsură. Un studiu realizat de World Vision România cu privire la sănătatea şi nutriţia mamei şi copilului în mediul rural, deocamdată la nivelul judeţelor Dolj şi Vâlcea, arată că două din zece gravide ajung la medic abia în al doilea trimestru de sarcină. Întrebate de ce aşa târziu, ele spun ba că n-au ştiut că sunt gravide (39%), ba că n-au avut timp (21%), ba că n-au ştiut că trebuie să meargă la doctor (13%) sau că nu au avut bani (restul procentului).

ALTE STUDII, REZULTATE LA FEL DE ÎNGRIJORĂTOARE. Reamintim şi ultimul studiu ce a fost realizat de către GfK Heathcare, nu cu mult timp în urmă, pe un eşantion de 526 de femei cu vârsta de peste 15 ani, atât din mediul urban, cât şi din rural, care, de asemenea, a scos la iveală date îngrijorătoare. Sănătatea multor românce este astfel în pericol având în vedere că ele abia dacă ajung o dată pe an la un consult de specialitate. Mai mult decât atât, unele n-au călcat niciodată la ginecolog. Un sfert dintre românce nu merg niciodată la un control ginecologic, în timp ce 22% dintre ele ajung o dată la trei luni sau mai rar.

Acelaşi studiu al GfK arată că doar 23% dintre femei merg o dată pe an la un control ginecologic şi doar 15% merg o dată la şase luni sau mai des. Medicii ginecologi spun că această situaţie poate avea repercusiuni negative în rândul multor femei, vizita la ginecolog, explică ei, fiind extrem de importantă, în acelaşi timp educativă. “Ginecologia are un foarte mare avantaj, respectiv acela de a “vedea” şi femei sănătoase. Ele cer relaţii despre metodele contraceptive, despre recomandări la menopauză sau în sarcină”, explică şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, totodată vicepreşedinte al Societăţii Române de Obstetrică Ginecologie, prof. univ. dr. Vlad Tica. Un simplu control la ginecolog poate depista, în fază incipientă, orice patologie, astfel încât, spune profesorul, şansele de tratare, cu reuşită maximă, să fie foarte mari, în comparaţie cu situaţia în care boala este „bine” instalată. De asemenea, dacă o afecţiune din sfera ginecologică este depistată în faza de început, se poate evita şi intervenţia chirurgicală, care constituie o „traumă” pentru pacientă. Sunt medici care recunosc că dezinteresul femeilor faţă de consultul ginecologic este cauzat de proasta informare, şi ei fiind părtaşi la acest lucru. „Nu facem suficient pentru informarea populaţiei, avem nevoie de o campanie de informare puternică în rândul femeilor. Trebuie să ne gândim serios la acest lucru pentru că este de-a dreptul îngrijorător ce se întâmplă”, spune prof. univ. dr. Tica.



12