Gravura japoneză, între tradiţie şi modernitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gravura japoneză, între tradiţie şi modernitate

Cultură 13 Noiembrie 2009 / 00:00 693 accesări

Muzeul de Artă, spaţiu de întrepătrundere a artelor şi a culturilor, a găzduit, ieri, la amiază, un moment de înaltă ţinută artistică: vernisajul unei expoziţiei de gravură japoneză, desfăşurat în prezenţa Excelenţei Sale, ambasadorul Japoniei în România, Natsuo Amemiya, a ataşatului cultural Seiko Takesono şi a artiştilor niponi. Evenimentul s-a bucurat de un număr record de participanţi, printre care numeroşi elevi şi studenţi. Acţiunea face parte din cadrul programului cultural Japan Danube Friendship Year 2009, care semnifică Anul Prieteniei dintre Japonia şi ţările dunărene Austria, Ungaria, Bulgaria şi România şi marchează, totodată, aniversarea a cinci decenii de la reluarea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. La eveniment au luat parte personalităţi ale vieţii culturale tomitane, cadre didactice şi universitare şi directori de instituţii. Consiliul Judeţean Constanţa a fost reprezentat de consilierul judeţean Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară.

În discursul său, ambasadorul Japoniei, E.S. Natsuo Amemiya, a vorbit despre relaţiile speciale care există între Japonia şi Constanţa, amintind de schimburile în diverse domenii dintre oraşele înfrăţite Constanţa şi Yokohama, unul dintre cele mai mari oraşe port din Japonia. Gazda manifestării a fost directorul Muzeului de Artă, criticul de artă Doina Păuleanu, care a amintit celor prezenţi de cât de mult datorează arta modernă gravurilor japoneze. „Instantaneul, culorile în stare pură, contrastele puternice, abolirea perspectivei şi a volumetriei, precum şi tăieturile în interiorul compoziţiei carateristice gravurii japoneze au dus la acea revoluţie în viziunea europeană, care a condus de la academism către curentele de avangardă”, a precizat Doina Păuleanu.

Întâlnirea de ieri a constat într-un adevărat schimb cultural şi sincretism al artelor. Unul din cei 13 artişti invitaţi la Constanţa, Tazawa Yuzuru, din Hiroshima, a vorbit despre arta japoneză. În spaţiul încărcat de spiritualitate şi frumos, artistul Osada Kensuke a delectat audienţa, interpretând la instrumentul tradiţional japonez din bambus „shakuhachi” două piese tradiţionale japoneze de o frumuseţe şi o sensibilitate uluitoare.

Astăzi, cu începere de la ora 10.00, Muzeul de Artă va găzdui şi un workshop dedicat gravurii japoneze, la care şi-au anunţat prezenţa 13 artişti din Ţara Soarelui Răsare. Traducerea din japoneză în română va fi asigurată de ataşatul cultural Seiko Takesono. Evenimentul este organizat de Ambasada Japoniei, Muzeul de Artă Constanţa, Asociaţia Japonia-România, Japan Print Society, Asociaţia Japonia-Bulgaria şi Japan Print Forum.



12