Grecia arată creditorilor săi spectrul pierderilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grecia arată creditorilor săi spectrul pierderilor

Externe 19 Ianuarie 2012 / 00:00 391 accesări

Grecia va analiza posibilitatea de a impune o lege prin care să oblige creditorii privaţi să accepte pierderi, dacă nu va ajunge la un acord în acest sens la negocierile ce au avut loc, ieri, a declarat premierul elen Lucas Papademos. Într-un interviu acordat cotidianului „The New York Times”, premierul Papademos a avertizat că, dacă Grecia nu primeşte participare 100% la un program prin care creditorii privaţi să anuleze voluntar 130 de miliarde de dolari din datoria de 450 de miliarde a ţării, oficialii de la Atena ar putea adopta o lege prin care să îi oblige să accepte pierderi. „Este ceva ce trebuie analizat, ţinând cont de aşteptările privind gradul de participare”, a declarat premierul Papademos. Declaraţia premierului a intervenit după ce Grecia nu a reuşit să convingă creditorii privaţi să îi anuleze 50% sau mai mult din datorii. Banca Centrală Europeană, FMI şi UE au subliniat că un acord în acest sens este obligatoriu, pentru a putea acorda Greciei un al doilea pachet de salvare.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a estimat că Grecia va intra în incapacitate de plată, deşi este de părere că acest lucru se va întâmpla într-o manieră organizată. Declaraţia făcută de directorul agenţiei Fitch Edward Parker survin după ce Moritz Kraemer, şeful departamentului de ratinguri suverane europene din cadrul Standard & Poor\'s, a afirmat la rândul său că statul elen va intra în default cât de curând. La polul opus, Germania îşi va păstra ratingul AAA (cea mai bună notă posibilă), chiar şi în cazul în care va intra în recesiune în acest an, Standard and Poor\'s. Totuşi, ministrul Economiei din Germania, Philipp Roesler, a anunţat ieri revizuirea în scădere a creşterii economice a Germaniei, la 0,7% faţă de 1% cât fusese estimată în octombrie anul trecut. Motorul economiei europene îşi va reveni în 2013, când se estimează o creştere de 1,6%.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional (FMI) vrea să strângă 500 de miliarde de dolari pentru a face faţă cererilor de împrumut cu care s-ar putea confrunta în anii următori. Anunţul survine după ce presa a scris FMI se pregăteşte să-şi suplimenteze fondurile, în contextul unei eventuale înrăutăţiri a situaţiei economice şi financiare din Zona Euro. Dacă europenii au promis că îşi vor creşte contribuţiile la FMI, SUA au anunţat că nu au de gând să facă acest lucru. În prezent, FMI are la dispoziţie pentru împrumuturi 385 de miliarde de dolari.



12