Grecia cere noi amânări pentru aplicarea reformelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Austeritate, ba

Grecia cere noi amânări pentru aplicarea reformelor

Externe 25 Iunie 2012 / 00:00 391 accesări

UN PAS ÎNAINTE, DOI ÎNAPOI Noul Guvern de coaliţie din Grecia şi-a început cu stângul activitatea. Cere limitarea disponibilizărilor şi extinderea cu cel puţin doi ani a perioadei pentru aplicarea planului de redresare economică impus ţării în schimbul unui împrumut din partea UE şi FMI. Potrivit unui document oficial, Guvernul condus de conservatorul Antonis Samaras promite revizuirea planului de salvare a Greciei impus de UE şi FMI cu o extindere a perioadei de ajustare bugetară cu cel puţin doi ani, până în 2016. Scopul este atingerea obiectivelor bugetare fără reduceri suplimentare de salarii, pensii şi investiţii publice, arată documentul, anunţând o îngheţare a disponibilizărilor funcţionarilor publici şi o creştere a alocaţiilor de şomaj. Totodată, Grecia a încălcat un acord cu UE şi FMI angajând circa 70.000 de funcţionari în 2010-2011. Raportul, realizat de ministrul de Finanţe interimar George Zannias pe care urma să îl transmită succesorului său Vassilis Rapanos, arată că există în continuare oficial 692.000 de funcţionari, fără schimbare, în timp ce 53.000 au ieşit la pensie în 2010. Grecia promisese în schimb să înlocuiască în această perioadă doar un funcţionar din cinci în cadrul unui prim memorandum negociat în schimbul unui ajutor financiar masiv.

Nu este mirare că troica alcătuită din reprezentanţi ai Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI a decis amânarea misiunii sale de evaluare în Grecia. Oficial motivul îl constituie problemele de sănătate ale premierului Antonis Samaras şi ale ministrului de Finanţe, Vasilis Rapanos. Noua dată a vizitei va fi anunţată în zilele următoare. Premierul elen a fost supus sâmbătă unei intervenţii chirurgicale la un ochi afectat de dezlipire de retină, în timp ce ministrul de Finanţe a fost spitalizat după ce a acuzat greaţă, dureri abdominale intense şi ameţeli. Cei doi lideri eleni nu vor participa la Consiliul European de pe 28-29 iunie, iar Grecia va fi reprezentată de ministrul Afacerilor Externe Dimitris Avramopoulos şi de ministrul de Finanţe interimar George Zanias. Experţii Troicii urmau să desfăşoare o misiune de evaluare de ale cărei concluzii depinde acordarea unei noi tranşe de cinci miliarde de euro din împrumutul de 130 de miliarde prevăzut în al doilea plan de salvare. În urma acestei misiuni urmează să se decidă şi asupra altei tranşe de un miliard de euro, care nu a mai fost acordată în mai din cauza incertitudinii generate de prima rundă de alegeri legislative anticipate.

FĂRĂ MILĂ Există tot mai puţină încredere în capacitatea Greciei de a menţine moneda comună. Majoritatea cetăţenilor celor patru principale ţări din Zona Euro, Franţa, Germania, Spania şi Italia, consideră că „banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi” deoarece Atena nu îi poate rambursa. Această opinie este împărtăşită de 85% dintre francezi, 84% din germani, 72% din spanioli şi 65% dintre italieni. Sunt de asemenea pesimişti cu privire la problemele din Zona Euro, în ipoteza în care datoria greacă nu va fi salvată: 84% dintre francezi, 76% din germani, 90% din spanioli şi 88% dintre italieni cred că dificultăţile vor creşte periculos. În caz de eşec, cei mai mulţi sunt favorabili excluderii Greciei din Zona Euro. Cei mai severi sunt germanii, 78%, şi francezii cu 65%, în timp ce spaniolii, 51%, şi italienii, 49%, sunt mai indulgenţi. În ceea ce priveşte propriile lor ţări, majoritatea respondenţilor se opun revenirii la fosta monedă naţională, potrivit unui sondaj european Ifop-Fiducial.



12