Miniștrii de Finanțe din zona euro nu vor finaliza a doua evaluare a programului de asistență financiară al Greciei la reuniunea Eurogrupului de joi, dar speră să facă asta cât mai curând, a afirmat marți comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici, transmite Reuters. "O să vedem cum vom putea ajunge rapid la o concluzie, dar evident că nu putem rezolva această problemă joi. Sperăm să o rezolvăm cât mai curând", le-a declarat jurnaliștilor Moscovici. Al treilea pachet de asistență financiară obținut de Grecia - în valoare de 85 de miliarde de euro - prevede un program masiv de privatizare. Banii obținuți vor fi folosiți la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor și pentru finanțarea investițiilor.
Grecia vrea să finalizeze rapid a doua evaluare a programului de asistență financiară pentru a intra în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE) și pentru a accesa piețele financiare din august 2018, a afirmat săptămâna trecută Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena.
Atena spera că în urma reuniunii Eurogrupului din 26 ianuarie vor fi accelerate discuțiile cu creditorii internaționali, întârziate până acum din cauza divergențelor privind reformele, țintele fiscale și măsurile de reducere a poverii datoriei dincolo de 2018, a declarat Dimitris Tzanakopoulos. "Depunem toate eforturile pentru a finaliza rapid evaluarea programului de asistență financiară fără adoptarea de măsuri suplimentare, pentru a intra în programul de achiziții de active al BCE în primul trimestru din 2017, pentru a accelera revenirea pe piețele de obligațiuni și pentru a reuși să ne finanțăm complet datoria în august 2018", a precizat Dimitris Tzanakopoulos.
Pentru a depăși impactul la care s-a ajuns cu creditorii internaționali, Grecia este dispusă să discute cu reprezentanții FMI despre un mecanism de garantare, care va fi activat numai dacă Atena nu-și îndeplinește țintele, a explicat oficialul elen.
Analiștii apreciază că Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligațiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieței și a trimite un semnal investitorilor că țara este din nou pe picioarele sale.
Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe piețele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe piețele internaționale de obligațiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.