Grecia, focarul unei epidemii de falimente suverane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Situaţie catastrofală

Grecia, focarul unei epidemii de falimente suverane

Economie 21 Iunie 2011 / 00:00 659 accesări

• GRECIA, ABANDONATĂ • Situaţia din Grecia este mai explozivă decât orice şi-ar putea imagina vreodată un scenarist hollywoodian şi are potenţialul de a provoca o catastrofă în sistemul bancar european. „Falimentul Greciei şi ramificaţiile acestuia ar fi prea înfiorător pentru Europa şi pentru sistemul bancar comunitar”, a declarat managerul fondului londonez de investiţii BlueBay Asset Management, Neil Philips, care controlează active de 45 miliarde dolari şi care nu se sperie aşa uşor. În prezent, Grecia este la mila mapamondului, nemaiavând nicio şansă de a se redresa singură. Băncile europene şi-au redus însă constant expunerea pe Grecia, cu 30% în ultimul an, până la 136,3 miliarde dolari, refuzând să-şi reînnoiască împrumuturile şi transferând activele neperformante din bilanţurile proprii. Marea Britanie a decis să nu se implice, sprijinind astfel decizia Băncii Centrale Europene (BCE), care ameninţă Grecia cu primul faliment de stat din zona euro.

• UN FALIMENT CONTAGIOS • Miniştrii de Finanţe din zona euro au amânat ieri decizia finală privind următoarea tranşă, de 12 miliarde euro, din acordul încheiat anul trecut cu Grecia, tocmai din lipsa unui consens. În acelaşi timp, guvernul elen a anunţat că, fără aceşti bani, statul va intra în incapacitate de plată, până la mijlocul lunii iulie. Ce trebuie să facă guvernul elen? Să vină cu noi măsuri de austeritate, mult mai dure, care nu sunt primite cu drag de cetăţeni. De altfel, în noaptea de duminică spre luni, zeci de mii de greci au ieşit în stradă şi au protestat fără oprire. „Intrarea în incapacitate de plată a Greciei ar putea conduce la insolvenţa băncilor elene şi la o criză de lichiditate, determinată de retragerea masivă a depozitelor. Unda de şoc ar începe cu majorarea puternică a costurilor de refinanţare pentru Irlanda, Portugalia, Spania şi, posibil, Italia şi Belgia, fapt care ar împiedica încercările acestor guverne de a-şi reduce deficitele bugetare. Astfel, statele în cauză ar putea fi împinse la rândul lor către o restructurare a datoriilor”, se arată într-o analiză a Standard & Poor’s.

• O NOUĂ CRIZĂ • În concluzie, analiştii avertizează că retragerile masive ale depozitelor şi erodarea capitalurilor grupurilor financiare, pe fondul deprecierii activelor, i-ar forţa pe investitori să iasă de pe pieţele de capital, renunţând la euro, în căutarea unor active mai sigure. În cel mai rău caz, panica declanşată de un faliment al Greciei ar îngheţa pieţele financiare, situaţie care s-a mai întâmplat şi în 2008, după prăbuşirea gigantului Lehman Brothers.

Taguri articol


12