NEGOCIERI DIFICILE Victoria partidului de centru-dreapta Noua Democraţie în alegerile legislative a fost salutată cu satisfacţie de liderii lumii, care au îndemnat Atena să formeze cât mai repede Guvernul. Scrutinul a fost urmărit în întreaga lume, pe fondul temerilor că o retragere a Greciei din Zona Euro ar putea zdruncina şi alte economii cu probleme care au adoptat moneda unică europeană şi ar putea accentua criza mondială. După numărarea a 99,84% din sufragii, Ministerul elen de Interne Noua Democraţie a obţinut 29,66%, ceea ce înseamnă 129 de mandate parlamentare, Syriza reprezentând stânga radicală, 27,89% din voturi şi 71 de locuri, PASOK are 12,28% şi 33 de mandate, dreapta naţionalistă 7,51% şi 20 de mandate, neonaziştii 6,92% şi 18 locuri. În Parlament vor mai intra Stânga Democratică cu 6,25% din voturi şi 17 mandate şi Partidul Comunist cu 4,5%, adică 12 locuri.
Antonis Samaras, liderul formaţiunii de dreapta Noua Democraţie, a primit ieri mandat din partea preşedintelui Papoulias să înceapă negocierile pentru formarea noului Executiv. Negocierile nu vor fi uşoare însă. Liderul socialist Evangelos Venizelos a condiţionat sprijinul pentru un eventual Guvern de coaliţie de prezenţa forţelor de stânga, inclusiv a stângii radicale, Syriza. Însă Alexis Tsipras a anunţat că Syriza intră în opoziţie. Fost ministru de Finanţe, Evangelos Venizelos are încă proaspete în memorie plecările şi neînţelegerile din partid, atunci când PASOK se afla la putere şi încerca să impună măsuri de austeritate nepopulare. Prezenţa semnificativă a stângii radicale în Parlament va da un nou avânt oponenţilor acordului cu instituţiile internaţionale.
CU ORICE PREŢ Antonis Samaras, de 61 de ani, a spus tot ce trebuia spus pentru ca liderii europeni să răsufle uşuraţi, promiţând menţinerea ţării în Zona Euro cu orice preţ. Noul premier vrea totuşi o renegociere a planului de austeritate din 2010. Situaţia nu este cu mult diferită faţă de alegerile din 6 mai, în urma cărora principalele partide nu au reuşit să ajungă la un acord, iar preşedintele a fost nevoit să decidă organizarea unui nou scrutin. Miniştrii de finanţe din Zona Euro, care au organizat duminică o celulă de criză, cer Greciei respectarea angajamentelor în vederea rămânerii în Zona Euro. Eurogrup a mai subliniat că reformele sunt cea mai bună garanţie a Atenei că va depăşi problemele economice şi sociale cu care se confruntă. „Guvernul elen trebuie să aplice angajamentele asumate”, a declarat cancelarul Merkel subliniind că reprezentanţii BCE, Comisiei Europene şi FMI se vor deplasa la Atena, imediat după instalarea unui nou Guvern. Preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick, a subliniat că UE trebuie să treacă acum rapid la acţiune.
CREŞTERE LA BURSĂ Pieţele bursiere europene şi asiatice au crescut la începutul tranzacţionărilor după suportul acordat în urma alegerilor din Grecia partidelor care susţin ajutorul de salvare. Astfel, principalul indice al bursei din Franţa a crescut cu 1,8%, iar în Germania cu 1,5%. Indicele de la bursa britanică a crescut cu 1,3%. Şi acţiunile pe pieţele din Asia au înregistrat creşteri.