Grecia va beneficia, în următorii trei ani, de un pachet financiar comun UE - FMI în valoare de 110 miliarde de euro, un ajutor financiar fără precedent, din care statele din zona euro vor achita 80 de miliarde de euro, un efort faţă de care Atena trebuie să se achite prin măsuri de austeritate severe. Statele europene vor debloca, anul acesta, 30 de miliarde de euro, la o dobândă de 5%. Prima tranşă ar putea interveni înainte de 19 mai, în condiţiile în care programul prevede ca Grecia să primească, în 2010, împrumuturi de 45 de miliarde de euro. FMI a promis că va aproba, săptămâna acesta, partea care îi revine din împrumut, adică 30 de miliarde de euro.
Acest pachet de salvare financiară, aprobat duminică, de miniştrii de Finanţe din Eurogrup, a fost necesar pentru a evita un faliment la nivel de stat în Grecia, care are o datorie uriaşă de peste 300 de miliarde de euro şi în prezent este în incapacitate de a se mai împrumuta pe pieţele financiare, întrucât acestea cer o rată a dobânzii prea ridicată (9%). Şefii de stat şi de guvern din zona euro se vor reuni în summit extraordinar, vinerea viitoare (7 mai), la Bruxelles, pentru a aproba procedura şi a trage primele concluzii de pe urma crizei. Planul internaţional de salvare este de o valoare fără precedent la nivel mondial, a declarat, duminică, premierul elen, Georgios Papandreou. Europa s-a mişcat greu, dar n-a avut încotro, de teamă că se vor contamina şi Portugalia şi Spania, ceea ce ar da peste cap întreaga zonă euro. Germania, mult timp reticentă, a acceptat în cele din urmă să plătească şi va avea contribuţia cea mai importantă, eşalonată pe trei ani, de 22,4 miliarde de euro. Ministrul finlandez de Finanţe, Jyrki Katainen, nu a ezitat să compare Grecia cu banca americană Lehman Brothers, aflată la originea crizei mondiale.
Aprobarea programului de împrumuturi intervine după negocieri intense cu Atena, care şi-a luat angajamentul că va aplica măsuri de austeritate de o duritate fără precedent. Funcţionarii publici nu vor mai primi al 13-lea şi al 14-lea salariu, iar TVA-ul va mai creşte cu 2 procente faţă de 21% cât e în prezent. Grecii vor înghiţi cu greu, probabil, această pilulă amară, văzându-şi puterea de cumpărare scăzând şi mai mult. Marea centrală sindicală a funcţionarilor spune că salariile acestora vor scădea, la fel şi pensiile, cu până la 35% şi a anunţat deja că se va opune măsurilor antisociale anunţate de guvern.