Pentru adaptarea la cerinţele europene privind creşterea şi bunăstarea animalelor, ciobanii români trebuie să îşi dărîme barăcile şi să ridice spaţii moderne pentru adăpostul oilor. Printr-un ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), crescătorii de oi au obligaţia de a amenaja stîne astfel încît animalele sa beneficieze de tot confortul. Pe lîngă modernizările în gresie şi faianţă, dar şi camere utilate ca în Germania sau Franţa, ciobanii trebuie să se asigure că oile se vor spăla în bazine special amenajate şi că vor mînca sănătos. Ordinul ANSVSA face referire şi la spaţiile speciale pentru producerea şi depozitarea brînzei, care vor fi autorizate doar de către direcţiile veterinare judeţene. Actul normativ stabileşte şi categoriile de unităţi din domeniul bunăstării şi sănătăţii animale care sînt supuse obligativităţii de a fi autorizate, dar şi nivelul tarifelor. Normele legislative cuprind şi reglementări privind autorizarea mijloacelor de transport al animalelor care parcurg drumuri mai lungi de opt ore sau de peste 65 de kilometri, în vreme ce navele care transportă animale trebuie să plătească tarife de aproape 800 lei pentru a-şi derula activitatea.