Grevă de avertisment în Fiscul constănţean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Timp de două ore

Grevă de avertisment în Fiscul constănţean

Economie 14 Noiembrie 2006 / 00:00 725 accesări

Întreruperea activităţii fiscale timp de două ore nu i-a afectat pe contribuabilii constănţeni, întrucît funcţionarii publici au decis să asigure activitatea cu o treime din personal, în cadrul cîte unui ghişeu pentru fiecare serviciu

Funcţionarii publici din Alianţa Federativă Sed Lex au intrat, ieri, în grevă de avertisment, fiind hotărîţi să recurgă şi la greva generală, începînd din 20 noiembrie, în cazul în care revendicările nu le vor fi soluţionate. Aprox. jumătate din totalul funcţionarilor publici, şi anume cei afiliaţi la Alianţa “Sed Lex”, au oprit activitatea pentru două ore nemulţumiţi pentru faptul că nu există o lege a salarizării care să permită creşteri salariale de 60% şi alte sporuri specifice funcţiei. Preşedintele Alianţei “Sed Lex”, Vasile Marica, spune că Guvernul nu a prezentat niciun proiect al legii salarizării care să respecte creşteri salariale şi sporurile solicitate. Potrivit lui Marica, în 15 noiembrie nu vor fi negocieri între Guvern şi funcţionarii publici, aşa cum s-a anunţat, pentru că nu au primit nimic oficial în acest sens. În ţară, potrivit liderului sindical, peste 48.000 de sindicalişti au oprit activitatea în domenii ca statistică, pensii, vamă, protecţia muncii, administraţie financiară. "De fiecare dată ne prind sărbătorile cu acţiuni de protest, iar Guvernul nu face nimic în acest sens", a precizat Marica.

La Constanţa, activitatea din administraţiile financiare, vămi şi primării a fost întreruptă timp de de două ore, însă protestul nu i-a afectat pe contribuabili, întrucît doar o treime din funcţionari au participat la grevă. Mai mult, oamenii care veniseră să-şi plătească dările către stat nu au fost nevoiţi să aştepte în faţa ghişeelor, întrucît administraţiile financiare au ţinut deschis cîte un ghişeu pentru fiecare serviciu. “Nu a fost o zi aglomerată. Puţine persoane s-au prezentat la administraţia financiară în primele ore ale dimineţii, deşi noi am asigurat cîte un ghişeu pentru fiecare serviciu care să îi deservească pe contribuabili”, a declarat şeful Administraţiei Finanţelor Publice a municipiului Constanţa, Marian Odor. Şi la Direcţia judeţeană de Trezorerie s-a lucrat. Potrivit directorului Direcţiei de Trezorerie, Laurenţiu Mateizer, activitatea cu publicul a fost asigurată continuu pentru a nu-i pune pe drumuri pe cei care au venit din judeţ să se achite de obligaţiile pe care le aveau. “A fost o zi liniştită, dar la iniţiativa funcţionarilor publici, s-a decis să nu fie întreruptă activitatea, ci să îi servim pe contribuabili măcar prin intermediul unui ghişeu. În primul rînd, au fost preluate cazurile deosebite. Ar fi fost greu pentru cei care veneau din judeţ la prima oră să constate că nu se lucrează. Ne-am gîndit la situaţia în care erau puşi contribuabilii”, a precizat Mateizer. Pe 15 noiembrie, cele trei sindicate ale funcţionarilor publici vor începe negocierile cu reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului de Finanţe şi cei ai Ministerului Muncii. Pe de altă parte, Alianţa “Sed Lex” a respins negocierile cu Guvernul din 15 noiembrie, dar este de acord să se întîlnească cu repezentanţii Executivului în 16 noiembrie, numai dacă primesc proiectul legii de salarizare a funcţionarilor publici. "Nu puteam să fim de acord să ne ducem la negocieri fără să ştim ce negociem. Vrem să citim şi noi înainte proiectul de lege să vedem dacă ne convine şi să venim cu propuneri şi modificări. Am primit o invitaţie oficială de la secretarul de stat Mircea Nicu Toader pentru data de 16 noiembrie, dar ne vom prezenta la negocieri numai cu această condiţie îndeplinită", a spus Vasile Marica. Dacă Guvernul nu le va rezolva revendicările, funcţionarii publici ameninţă că, de săptămîna viitoare, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Revendicările funcţionarilor publici sînt majorări salariale, elaborarea unei legi de salarizare unică a personalului din administraţia publică, precum şi acordarea de sporuri specifice meseriei (spor de confidenţialitate de 15%, spor de fidelitate cuprins între 5 şi 20% şi un salariu mediu net de 1.250 de lei).



12