Membrii ”Sanitas” de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, dar nu numai, au intrat, în 7 mai, în grevă de avertisment! De altfel, sindicaliști din întreaga țară au protestat timp de două ore, între orele 9.00 şi 11.00. Mai exact, membrii ”Sanitas” din unitățile sanitare și de asistență socială, dar și Direcția de Sănătate Publică, au participat la greva de avertisment, manifestându-și nemulțumirea și indignarea față de discriminările și inechitățile din legea salarizării. ”Avem speranța că negocierile purtate de conducerea Federației ”Sanitas” cu premierul României și ceilalți reprezentanți ai Guvernului vor duce la deblocarea situației actuale care este extrem de tensionată și la identificarea de soluții imediate pentru rezolvarea discriminările și inechitățile din legea salarizării. În cazul în care Guvernul nu va propune soluții clare, cu termene precise, vom intra în GREVĂ GENERALĂ PE PERIOADĂ NEDETERMINATĂ. Din respect pentru pacienții din sănătate și pentru beneficiarii din asistență socială nu ne dorim sub nicio formă să ajungem la această formă extremă de protest sindical - grevă generală pe perioada nedeterminată începând cu vineri 11 mai, dar dacă guvernanții nu doresc rezolvarea revendicărilor ”Sanitas”, care sunt legale, pertinente și de bun simț, atunci vom fi nevoiți să recurgem la greva generală și o vom face”, potrivit Biroul Executiv al Sindicatului ”Sanitas” Constanța.
ÎNTREBARE PENTRU GUVERNANȚI: ASTĂZI (7 mai), GREVĂ DE AVERTISMENT! VINERI, GREVĂ GENERALĂ?
În total, au participat la greva de avertisment sindicaliști din peste 400 de unități sanitare și peste 60 de instituții de asistență socială din toată țara, arătând încă o dată guvernanților că sunt uniți și nu pot fi dezbinați de o lege a salarizării proastă și aplicată discriminator! ”După două luni de la momentul marilor promisiuni guvernamentale privind creșterile salariale din sănătate și asistență socială, angajații sunt în stradă reclamând pierderi de venituri, tratamente salariale defavorabile aplicate unor categorii profesionale întregi. În ciuda declarațiilor guvernamentale, noi, ”Sanitas”, continuăm să spunem că noua lege a salarizării este nesatisfăcătoare și susținem acest lucru cu calcule, cu fluturași de salariu, cu argumente care țin de buna funcționare a echipei medicale. Dacă s-a vrut o lege care să stopeze hemoragia personalului calificat din sistem, nereușita este totală! Dovadă că astăzi au protestat atât cei mulți afectați de lege, cât și cei puțini, pe care legea i-a favorizat, dar care nu se pot uita cu seninătate în ochii colegilor. Nu aceasta este starea de bine promisă de guvernanți!”, a declarat preşedintele ”Sanitas”, Leonard Bărăscu.
Greva de avertisment este ultimul pas înaintea grevei generale anunțată de Federația ”Sanitas” pentru 11 mai. Am vrea să credem că partea guvernamentală a înțeles dimensiunea crizei pe care a declanșat-o în sistemul de Sănătate și Asistență socială, iar negocierile de mâine, anunţate de premierul României, vor reuși să evite această formă radicală de protest. Până atunci, revendicările Federaţiei ”Sanitas” rămân aceleaşi, acelaşi rămâne şi programul de acţiuni, potrivit Biroului Operativ al Federației ”Sanitas” din România.
REAMINTIM Precizăm că, încă din decembrie 2017, federația ”Sanitas” a solicitat ministerelor de resort să opereze câteva modificări cruciale la legislația în vigoare, modificări cu ajutorul cărora se puteau evita unele inechități.
Pe tot parcursul negocierilor și mai ales în timpul pichetărilor ”Sanitas” guvernanții au promis reglementarea acestor situații în regim de urgență, promisiuni care nu au fost onorate:
1. Clarificarea impozitării indemnizației de hrană în sensul reducerii impozitării acesteia de la 41,5% la 10% astfel încât contravaloarea ei să poată fi echivalentul tichetelor de masă.
2. Creșterea salariilor de încadrare pentru directorii de îngrijiri și directorii financiar-contabili din instituțiile sanitare.
3. Recunoașterea oficială că moașele, tehnicienii medicali și surorile medicale sunt asimilați asistentului medical din punctul de vedere al momentului de aplicare a creșterilor salariale.
Încă de la publicarea Legii 153/2017 și implicit de la publicarea noului Regulament de sporuri, Federația ”Sanitas” a propus și susținut, la toate nivelurile modificarea acestora atragând atenția asupra inechităților pe care le-au determinat. Solicitările noastre sunt și astăzi în discuție, făcând parte din revendicările noastre permanente:
1. Eliminarea plăților suplimentare pentru sâmbete, duminici și sărbători legale și pentru gărzile medicilor din plafonul de 30% pentru sporuri.
2. Păstrarea dreptului câștigat de sistemul sanitar, de a fi exceptat de la plafonul de 30% pentru sporuri, în situații speciale, prin Hotărâre de Guvern.
3. Posibilitatea cumularii sporurilor prevăzute în anexele 6 și 7 ale Regulamenrului de sporuri, cu cele de condiții de muncă, situație care ar permite echilibrarea veniturilor pentru personalul încadrat în spitalele de importanță națională și Institutele Naționale.
4. Asigurarea creșterii salariilor de încadrare la nivelul anului 2022 pentru toate categoriile profesionale din sistemul sanitar, inclusiv personalul TESA.
5. Asigurarea salariilor de bază corect pentru biologi, chimiști, biochimiști, psihologi, fizioterapeuți, farmaciști și asistenți sociali (la nivel de pregătire similar - salarizare similară).
6. Păstrarea limitelor prevăzute în actualul Regulament de sporuri cu garantarea unui spor minim care să previna reducerea veniturilor salariale.
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!, este mesajul transmis de Sanitas.