Greva generală declanşată de angajaţii societăţii constănţene Oil Terminal la începutul acestei săptămâni este legală. Instanţa a decis, ieri, că protestul a fost declanşat cu respectarea prevederilor legale în vigoare. „Instanţa a respins cererea conducerii Oil Terminal, care a contestat legalitatea grevei. Prin urmare, vom continua protestele până când directorul general al societăţii, Silviu Wagner, îşi va da demisia”, a declarat preşedintele Sindicatului Oil Terminal (SOT), Aurel Gheorghe. Principala nemulţumire a sindicaliştilor o reprezintă refuzul conducerii de a majora salariile cu 3,4% pe 2012. În urma negocierilor care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, conducerea societăţii a propus o majorare de 2%, afirmând că, în situaţia economică actuală a companiei, este singura creştere posibilă. Pe lângă greva generală care se desfăşoară la locul de muncă (angajaţii vin la muncă dar nu muncesc), sindicaliştii organizează, în fiecare zi, un miting în faţa sediului societăţii, la care participă angajaţii care şi-au încheiat tura. „Suntem nemulţumiţi şi de faptul că nu sunt respectate prevederile contractului colectiv de muncă, salariile noastre fiind reduse cu peste 25%, după reducerea săptămânii de lucru de la cinci, la patru zile. În plus, se vrea eliminarea facilităţilor acordate angajaţilor, facilităţi ca prima de Crăciun, prima de Ziua Petrolistului sau prima de Paşte”, a spus unul dintre protestatarii prezenţi, ieri, la mitingul din faţa sediului Oil Terminal.
MĂRŢIŞOR DA, CRĂCIUN NU! La rândul lui, un alt protestatar s-a arătat revoltat de faptul că muncitorii nu şi-au primit prima de Crăciun, conducerea spunându-le că nu sunt bani, dar că, de 8 Martie, femeile din cadrul societăţii au primit o primă de 300 de lei. Dacă decizia instanţei i-a bucurat pe sindicalişti, nu acelaşi lucru se poate spune despre conducerea societăţii, pe care greva a „costat-o” pierderea celui mai mare client al Oil Terminal. „Directorul operativ a primit deja înştiinţarea din partea companiei petroliere Petrom România, prin care eram anunţaţi că renunţă la serviciile noastre. Pentru societate este o pierdere foarte mare, în condiţiile în care compania rula 30-35% din cantitatea totală de produs petrolier din cadrul Oil Terminal”, a declarat managerul general al societăţii constănţene, Silviu Wagner. El şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte planurile celorlalţi clienţi ai societăţii pe care o conduce, o parte dintre ei fiind tentaţi să urmeze exemplul Petrom.
ULTIMA ORĂ Pentru a stopa pierderile provocate de greva generală declanşată de angajaţi (aproape două milioane de lei zilnic), conducerea Oil Terminal a transmis, ieri, sindicaliştilor, că va acorda majorarea de 3,4% a salariilor. Tot ieri, societatea Oil Terminal a mai pierdut un client: compania de comerţ cu produse petroliere Oscar Downstream. „Astăzi (ieri - n.r.) am fost anunţaţi de reprezentanţii companiei Oscar Downstream că ne părăsesc. Este o nouă lovitură primită de societate. Sperăm ca după încheierea grevei să-i convingem să se întoarcă”, a spus Silviu Wagner.