Este sau nu anunţata grevă generală din Sănătate legală? Este sau nu greva doar o sperietoare? Sunt întrebări, deocamdată, fără răspuns. În vreme ce ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că greva generală din sistemul sanitar anunţată pe 28 noiembrie este “mai degrabă o sperietoare decât un lucru care se poate realiza”, reprezentantul Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, totodată preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, susţine că “dacă întrebi orice guvern, din orice ţară, dacă o grevă este sau nu legală, va spune că nu”. “Din punctul nostru de vedere, în acest moment este ilegală. (...) Noi trebuie să discutăm despre lucrurile legale în ţara asta. Că unii vor să încalce legea este problema lor, sunt instituţii ale statului care trebuie să îşi facă datoria. Evident, dacă este ilegală, sunt ferm convins că este ilegală, prima noastră măsură este să sesizăm instanţa să constate ilegalitatea”, este declaraţia demnitarului Nicolăescu. El speră, totuşi, să nu se ajungă până acolo, fiind convins că pot fi găsite unele soluţii. “Dar ele nu pot fi găsite sub presiune, nu pot fi găsite peste noapte. Acum asta încercăm: să identificăm cum se poate eşalona, cum se poate face un calendar în acest sens, sper să reuşim”, a spus, optimist, ministrul. Despre legalitatea sau ilegalitatea anunţatei greve generale din sistem, profesorul Astărăstoae susţine că “instanţa va fi cea care va decide, care se va pronunţa”. “Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Dacă instanţa va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcţiona, s-ar putea ajunge ca oamenii din sistem să-şi ia liber toţi odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligaţi prin lege”, a atenţionat preşedintele CMR.
Nicolăescu a arătat că, în opinia sa, cea mai bună măsură este continuarea dialogului, astăzi urmând să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii Federaţiei “Sanitas” (sindicatul reprezentantiv din Sănătate) şi, probabil, săptămâna viitoare cu cei ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate. “Poate că unele sunt neînţelegeri intenţionate, altele sunt neînţelegeri neintenţionate, este greu de spus. Nu căutăm vinovaţi, nu asta este misiunea noastră. Ceea ce este cert este că trebuie să continuăm dialogul”, a spus ministrul.
Angajaţii din sistemul sanitar vor intra, din 28 noiembrie, în grevă generală pe termen nelimitat, anunţa, în 14 noiembrie, vicepreşedintele Federaţiei “Sanitas”, Marius Sepi, precizând că aceştia vor cere şi demisia ministrului Sănătăţii, pentru că nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitările transmise. Consiliul Naţional al “Sanitas” a decis declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat. Potrivit lui Sepi, protestele sunt susţinute şi de către organizaţiile profesionale ale medicilor.
CE SOLICITĂ…
Angajaţii sistemulului sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.