Guvernul francez se confruntă joi, la o zi după renunţarea la revizuirea Constituţiei, cu o nouă mobilizare - pe care sindicatele organizatoare o anunţă "importantă" - împotriva unui proiect de lege a muncii pe care protestatarii îl denunţă drept "toxic" pentru salariaţi, relatează AFP online.
Este aşteptată o mobilizare importantă, după ce RATP, SNCF, EDF, Air France, Total, controlori de trafic aerian, dar şi funcţionari publici, comercinaţi, presa, porturile şi docurile şi cazinourilor au anunţat proteste.
Peste 200 de defilări, manifestaţii şi mitinguri sunt prevăzute în întreaga Franţă, potivit CGT.
"Evient, acest text nu va ermite crearea unor locuri de muncă atât de necesare, va generaliza precaritatea şi va agrava inegalităţile profesionale mai ales în privinţa femeilor şi tinerilor", denunţă şapte sindicate care au iniţiat mobilizarea - CGT, FO, Solidaires, FSU, Unef, FIDL, UNL -, promiţând o zi "importantă".
La Paris, manifestaţia începe la ora locală 13.30 (14.30, ora României) din Piaţa Italia, către Piaţa Nation, iar coloana va fi condusă de către Philippe Martinez (CGT), Bernadette Groison (FSU), Jean-Claude Mailly (FO) şi William Martinet (Unef). Deputaţi ecologişti au anunţat că vor participa la această zi de mobilizare, inclusiv fostul ministru Cécile Duflot şi Noël Mamère.
Activişti din cadrul CFDT şi CFE-CGC vor defila, de asemenea, pentru a reclama retragerea "pur şi simplu" a proiectului, în pofida centralelor din care fac parte, mai degrabă favorabile rescrierii anumitor articole.
Laurent Berger, numărul doi în cadrul CFDT, a catalogat drept "un pic haotice" lozincile mobilizării de joi, dar a recunoscut "o nemulţumire şi o cristalizare a acestei nemulţumiri în jurul" proiectului legii muncii.
La rândul său, Philippe Martinez aşteaptă "enorm de multă lume" în stradă. El consideră că "această zi cristalizează de asemnea un anumit număr de nemulţumiri şi revendicări", evocând o "amărăciune a funcţionarilor" sau "chestiuni de organizare a timpului de muncă" la Asistenţa Publică-Spitale din Paris.
La precedenta moblizare, pe 9 martie, peste 200.000 de persoane au defilat în Hexagon - 450.000 potrivit organizatorilor. Cele şapte sindicate ameninţă să organizeze şi alte mobilizări, pentru a exercita presiuni asupra dezbaterii parlamentare, care urmează să înceapă pe 3 mai în hemiciclu.
- Reformă "inteligentă şi îndrăzneaţă"
Peste 20 de licee pariziene intenţinează să se închidă joi, pentru a evita probleme. Violenţe şi arestări au marcat ziua precedentă de mobilizare, pe 24 martie, lansată de organizaţii de tineret şi susţinută de sindicate ale salariaţilor.
Chiar şi rescris, acest text "rămâne toxic pentru salariaţii de astăzi şi de mâine", denunţă cele şapte sindicate.
Aparent ultima din acest mandat prezidenţial, această reformă este de asemenea una dintre cele mai dur criticate, aşa cum a fost şi "legea Macron", care a necesitat recurgerea la articolul 49-3 sau revizuirea constituţională iniţiată după atacurile din noiembrie, pe care François Hollande a fost nevoit să o abandoneze.
Însă Guvernul insistă că nu intră în discuţie să retragă această reformă "inteligentă, îndrăzneaţă şi necesară", în opinia lui Manuel Valls. "Acest proiect de lege vizează tocmai să dezvolte angajările, locurile de muncă durabile", a adăugat miercuri ministrul Muncii Myriam El Khomri, spunând că "aude îngrijorările tinerilor".
În faţa nemulţumirii, care ajunge până în rândul majorităţii, faţă de un text considerat prea favorabil patronatelor şi insuficient de protector cu salariaţii, Guvernul a revenit asupra anumitor articole - plafonarea unor indemnizaţii, decizii unilaterale ale angajatorului.
Însă criticile sunt în continuare aprige, aşa cum au arătat reuniunile dintre El Khomri cu patronatele şi sindicatele, marţi şi miercuri, în Comisia pentru Afaceri Sociale.
Un consens se conturează între mai multe sindicate în vederea reclamării unei rescrieri a anumitor articole - concedierea economică, raport personal de activitate, rolul sucursalei -, însă patronatele reclamă o "revenire la prima versiune a textului" şi atrage atenţia în legătură cu "orice nou declin".
Ministrul Muncii promite că dezbaterea parlamentară va "îmbogăţi" reforma cu propuneri provenind "de la dreapta şi de la stânga".