Angajații din primării și consilii județene s-au săturat să fie considerați oile negre din sistemul bugetar. Cu salarii mult prea mici în comparație cu volumul uriaș de muncă, ce vine la pachet cu o răspundere pe măsură, personalul din administrația publică locală anunță că va protesta în perioada următoare. Evident, principala nemulțumire este legată de lipsa banilor. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie anunță că va organiza o grevă generală de o oră, în 5 iulie, urmată de una generală de o zi, în 12 iulie, și de o grevă pe termen nelimitat începând cu 19 iulie. Evident, angajații din administrația publică nu sunt singurii care amenință Guvernul Cioloș cu proteste. Pe margine se pregătesc profesorii și medicii de familie.
Instalat cu surle și trâmbițe la finele anului trecut, Guvernul tehnocrat a înregistrat contraperformanța de a-și pune în cap aproape întreaga societate. La nici o lună de la instalarea Cabinetului Cioloș la Palatul Victoria, rând pe rând, funcționarii publici, medicii, profesorii, transportatorii, cadrele militare în rezervă și chiar crescătorii de animale au ieșit în stradă, spunând că sunt nemulțumiți de „specialiștii de la Bruxelles“, care au stricat aproape tot ceea ce realizase Executivul anterior. De atunci, necazurile lui Cioloș s-au ținut lanț. Pe tot parcursul celor șapte luni de guvernare, Cioloș și ai săi nu au fost în stare să vină cu un proiect de hotărâre suficient de bun, care să aducă echilibrul mult așteptat în grila de salarizare a bugetarilor. După o primă tentativă eșuată, Executivul a adoptat, la începutul lunii iunie, o ordonanță care ar fi trebuit să aducă, din septembrie, creșterea salariilor pentru 650.000 de bugetari. Numai că ordonanța Guvernului a făcut mai mult rău. De exemplu, profesorii și funcționarii publici au spus că lor nu le-au fost alocate sume în plus.
DACĂ E MARȚI, E ZI DE GREVĂ
Printre bugetarii revoltați de ordonanța Guvernului se numără și angajații din primării și consilii județene. Ei au spus că sunt discriminați față de cei care lucrează în aparatul administrativ central, unde veniturile au crescut cu până la 70%. Cu salarii mult prea mici în comparație cu volumul uriaș de muncă, ce vine la pachet cu o răspundere pe măsură, angajații din administrația locală spun că s-au săturat să fie oile negre din sistemul bugetar. Din această cauză, ei se pregătesc de proteste. Președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a explicat că a notificat Guvernul și, automat, Ministerul Muncii pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă. „Marți, 5 iulie, va fi o grevă generală de o oră, la începutul programului, de la ora 8.00 la ora 9.00. Activitatea va fi întreruptă în toate primăriile și consiliile județene. Peste o săptămână, în 12 iulie, vom opri munca timp de o zi, iar peste două săptămâni, în 19 iulie, vom declanșa greva generală pe termen nelimitat. Am solicitat să asigure creșteri salariale, așa cum s-au acordat în administrația centrală, în ministere, pentru că funcționarii din primării sunt interfața dintre stat și cetățean, nu cei de la București. În plus, vrem tichete de masă și tichete de vacanță“, a spus Suciu. De asemenea, sindicaliștii mai cer majorarea cu 25% a salariilor de bază și deblocarea posturilor din administrația publică locală. Președintele FNSA spune că, la nivelul întregii țări, aproximativ 12.000 de angajați din primării și consilii județene au semnat adeziunea pentru grevă.
SINDICALIȘTII DIN CONSTANȚA, ÎMPĂRȚIȚI
La nivelul județului Constanța, deși spun că sunt solidari cu acțiunea FNSA, nu toți cei care lucrează în administrație vor participa la grevă. Spre exemplu, angajații din Primăria Constanța și Consiliul Județean spun că nu vor participa la proteste, pentru că nu s-a strâns numărul necesar de semnături pentru declanșarea grevei. Președintele Sindicatului Liber al Sindicaliștilor din Administrația Publică Constanța, Mirela Carabaș, spune că angajaților din Primăria Constanța le e teamă să nu le fie tăiat din salariu. Ceva mai curajoși sunt angajații din primăriile mai mici din județ. Reprezentantul FNSA în județul Constanța, Georgeta Cârstian, a declarat că peste 1.000 de funcționari din 40 de primării, din totalul de 70, vor întrerupe munca timp de o oră, între 8.00 și 9.00.
MULTĂ MUNCĂ, RESPONSABILITATE AȘIJDEREA
Protestele angajaților din administrația publică locală sunt susținute și de către primarii din România. Edilul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a declarat că își încurajază angajații să facă grevă. „Oamenii au tot dreptul din lume să fie supărați. Angajații au salarii mici, în condițiile în care muncesc foarte mult și au răspundere mare“, a afirmat Radu. La rândul său, președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiță, a afirmat, luni, că veniturile celor din administrația publică locală sunt de două sau chiar de trei ori mai mici față de cele ale angajaților din aparatul administrativ central. „Un jurist, dacă lucrează la o primărie, are zece lei, dacă lucrează într-un minister are 30 de lei”, a spus Negoiță. O altă problemă, în opinia președintelui AMR, cu care se confruntă în special primăriile, o reprezintă controalele prea multe și hățișul legislativ. „Zeci de instituții controlează primăriile astăzi. Legile se bat cap în cap. Oricum ai face, încalci una din ele. Cei care vin în control au salariile de trei ori mai mari sau chiar de zece ori mai mari decât le au cei din primării. Dacă unul dintre ei greșește, plătește cu vârf și îndesat, iar dacă unul care controlează comite o eroare, nu se întâmpă nimic”, a adăugat Negoiță.