Greviştii din justiţie, nevoiţi să plece capul sub „sabia” ministerului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Greviştii din justiţie, nevoiţi să plece capul sub „sabia” ministerului

Social 12 Mai 2009 / 00:00 482 accesări

Personalul auxiliar din justiţie a declanşat, ieri, între orele 10.00 şi 12.00, o grevă de avertisment, care, potrivit preşedintelui sindicatului „Projust”, Ştefania Teleman, va dura cinci zile, apoi va fi urmată de greva generală, pentru că Ministerul Muncii nu a chemat federaţia la conciliere cu Ministerul Justiţiei. La Constanţa, greva de avertisment a fost mai mult de „ochii lumii” pentru că nu toate grefierele au ieşit în faţa Palatului de Justiţie să protesteze. Deşi liderii de sindicate au anunţat că se va întrerupe orice activitate în intervalul 10.00-12.00, asigurîndu-se prezenţa numai în dosarele cu propuneri de arestare preventivă, unii judecători nu au fost de acord să îşi amîne şedinţele şi „le-au bătut obrazul grefierelor” care au anunţat că nu intră în sală. Au fost şi excepţii, cînd magistraţii au decis să fie alături de personalul auxiliar şi au început cercetarea judecătorească după ora 12.00. Nimeni nu a comentat hotărîrea grefierelor de a nu participa la greva de avertisment, întrucît toţi angajaţii Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) ştiu ce s-a întîmplat, săptămîna trecută, la Tribunalul Bucureşti, unde conducerea instanţei a calculat care au fost pierderile înregistrate în ziua în care s-au suspendat şedinţele şi programul la arhive şi le-a imputat angajaţilor 50 de milioane lei vechi. De teama unor asemenea repercusiuni, personalul auxiliar din justiţie este nevoit să plece capul şi să accepte situaţia ca atare. Atmosfera de ieri, de la instanţă era tristă, angajaţii au ieşit pe scările instituţiei, însă nu au mai protestat cu strigături şi lozinci, ci au stat cuminţi şi au aşteptat să treacă cele două ore de grevă. La Judecătoria Constanţa, numai două şedinţe de procese civile s-au suspendat, în vreme ce alte două complete civile au ales să continue judecarea dosarelor aflate ieri, pe rol. Şi la Tribunalul Constanţa s-a înregistrat o situaţie asemănătoare: două şedinţe cu recursuri şi apeluri s-au judecat pe perioada grevei. Singurii care s-au arătat uniţi au fost arhivarii de la toate instanţele, care au pus „lacătul” pe uşă de la 10.00 pînă la 12.00.

O nouă întîlnire de conciliere

Reprezentanţii MJLC şi ai federaţiei „Projust” s-au întîlnit, ieri, la sediul Ministerului Muncii, la ora 15.30, pentru declanşarea procedurii de conciliere, însă şedinţa a ţinut pînă tîrziu. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că MJLC a găsit soluţii pentru patru din cele cinci revendicări ale sindicatelor grefierilor. „Cu trei dintre cele patru sindicate am avut un dialog foarte bun. Din păcate, una dintre federaţii a insistat să declanşeze greva de avertisment”, a precizat Predoiu, menţionînd că „poziţia inflexibilă a unora dintre sindicalişti şi lipsa marjei de manevră a ministerului în problemele financiare, ca urmare a bugetului alocat, au condus la acestă situaţie”. Conform unui protocol privind soluţionarea revendicărilor formulate de federaţiile sindicale ale grefierilor, s-a rezolvat problema orelor suplimentare pentru grefieri, prin semnarea unui protocol cu Ministerul Finanţelor Publice (MFP), orele nepătite fiind din decembrie 2008. Soluţia ar fi, potrivit ministrului Predoiu, redirecţionarea unor credite bugetare, dar începînd cu data de 1 iulie.

Altă soluţie găsită de ministrul Justiţiei este acordul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public pentru semnarea ordinului comun privind plata chiriilor. „Singura problemă pe care, momentan, nu o putem rezolva, este plata hotărîrilor judecătoreşti care acordă sporuri, pentru că nu avem bani în buget, în ciuda cererilor noastre iniţiale către Ministerul Finanţelor Publice”, a susţinut Cătălin Predoiu. Pe de altă parte, preşedintele „Projust”, Ştefania Teleman, a declarat că nu se poate pune discuta despre conciliere deoarece termenul privind această procedură a expirat şi că federaţia este dispusă să continue cu greva de avertisment. Reprezentantul constănţean al „Projust”, Eugenia Manea, a declarat că nu vor face grevă timp de cinci zile, ci numai o zi, adică ieri, urmînd ca azi să primească noi directive de la Bucureşti. Reamintim că celălalt sindicat constănţean, „Justiţia”, afiliat la Confederaţia Naţională „Merdian”, a decis să se solidarizeze cu colegii de la „Projust” şi să declanşeze pentru o zi o formă de protest concretizată prin suspendarea activităţii salariaţilor membrilor de sindicat.



12