În fiecare an, pe 9 mai, se marchează în România trei evenimente importante, petrecute în ani diferiți: Ziua Independenței - 1877, Ziua victoriei împotriva fascismului - 1945 și Ziua Europei Unite - 1950. În aceste momente de evocare, cine și-l imaginează pe pictorul Nicolae Grigorescu (1838-1907) însoțind trupele române în frontul de luptă, în Războiul de Independență (1877-1878), într-o căruță cu coviltir?! „Nicolae Grigorescu se afla la Paris când a izbucnit Războiul de Independență, iar când l-a chemat doctorul Davila, care vorbise în prealabil cu princepele Carol, a acceptat să însoțească trupele române, fiind unul dintre pictorii acestui război, laolaltă cu Carol Popp de Szathmary, Sava Henția și George Demetrescu Mirea”, spune istoricul de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța.
La acea dată, Grigorescu, care studiase la Barbizon, de unde deprinsese tainele picturii plein-air, era un artist consacrat, dovedindu-și deja talentul ca peisagist, portretist, dar și ca autor al unor scene inspirate de viața rurală. În 1870, participase pentru prima dată la o expoziție colectivă cu 26 de lucrări, obținând Medalia de Aur, iar în anul 1873, la „Expoziția amicilor Belle-Arte” din România, cunoscuse deja triumful, cu peste 100 de lucrări expuse.
PE FRONT, ÎN CĂRUȚA CU COVILTIR „Grigorescu avea o fire delicată, suporta greu frigul, dar decide să însoțească armatele române, într-o căruță cu coviltir, realizând foarte multe schițe. Era un desenator desăvârșit. Făcea parte din familia marilor desenatori pe care i-a dat omenirea”, precizează istoricul de artă dr. Doina Păuleanu.
„ATACUL DE LA SMÂRDAN” Fire sensibilă, marele pictor evită scenele pline de cruzime și se axează pe scene de bivuac sau surprinde soldații în marș. Toate aceste schițe le-a folosit, mai târziu, pentru a realiza o lucrare de mari dimensiuni, „Atacul de la Smârdan”, pe care o va definitiva în anul 1885 și care se axează pe soldatul român care aleargă cu baioneta în mână.
O schiță care a stat la baza monumentalei lucrări - ce în prezent se află la Muzeul Național de Istorie a României din București - există în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța. Ea se numește „Atacul de la Smârdan” și reprezintă o schiță în ulei, realizată chiar pe front. În ea se observă, în prim-plan, soldatul român care aleargă cu baioneta în mână, iar într-un colț se află un portret de femeie.
CEREMONIE MILITARĂ ŞI RELIGIOASĂ Acțiunile dedicate triplei semnificații a datei de 9 mai continuă și în această sâmbătă. Astfel, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, a Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al II-lea Război Mondial şi a Zilei Uniunii Europene, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa organizează sâmbătă, de la ora 10.00, o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Independenţei de Stat a României, de la Casa de Cultură Constanţa.
„ZIUA EUROPEI, CONSTANŢA ORAŞUL MEU” Tot în această sâmbătă, elevii Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, susţinuţi de către Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, vor marca Ziua Europei prin participarea la evenimentul „Ziua Europei, Constanţa oraşul meu”. Astfel, o delegaţie formată din 16 elevi din ciclul primar şi gimnazial, însoţiţi de patru cadre didactice ale liceului, prof. Irina Pavel - director, prof. Anca Tănase, înv. Doina Custură şi înv. Gabriela Luzinschi, participă la acţiunea organizată de Direcţia de Sport a judeţului Constanţa şi Asociaţia TEAM, în parteneriat cu şcoli şi licee din judeţ. De la ora 10.00, elevii vor lua parte la „Carnavalul stradal” şi vor defila purtând culorile şi însemnele Germaniei, unul din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, ţară pe care o vor reprezenta la acest eveniment. Marşul se va desfăşura pe traseul Sala Sporturilor - Instituţia Prefectului judeţului Constanţa, după care elevii şi profesorii liceului din Cumpăna îşi vor aştepta vizitatorii la standul pregătit în faţa Prefecturii Constanţa cu materiale specifice: steaguri, pliante și alte simboluri. De asemenea, elevii claselor a V-a şi a VIII-a, coordonați de prof. Georgeta Tănase, vor pătrunde în universul istoric marcând, prin diferite activităţi extracurriculare desfăşurate în cadrul liceului, semnificaţiile zilei de 9 mai, în special Ziua Europei.
Tripla semnificație a datei de 9 mai a fost celebrată vineri, conform tradiției, și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, printr-o tradițională lecție deschisă. În cadrul manifestării, au susținut comunicări elevi de la școlile constănțene, alături de muzeograful dr. Lavinia Gheorghe și prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Partea „științifică” a fost completată de un program artistic susținut de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon și școlile generale nr. 1 Valu lui Traian, nr. 22 „I.C. Brătianu” și Școala nr. 18 „Jean Bart”.