Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că nu a primit semnale din partea reprezentanților mediului de afaceri cu privire la corupție, afirmând că o să facă publice toate informările pe care le va trimite Comisiei Europene, ca reacție la apariţia unui document de lucru al CE
"Cel puțin la nivel de guvern, nu (am primit semnale din parte mediului de afaceri - n.r.). O să facem public tot ceea ce transmitem către Bruxelles, astfel încât toate aceste temeri pe care dânșii le au să fie clarificate", a precizat premierul Grindeanu.
Corupţia reprezintă "un obstacol" pentru activităţile de afaceri în România, notează Comisia Europeană într-un document de lucru, subliniind că eforturile anticorupţie au fost expuse riscurilor recent prin încercarea de modificare a Codului Penal prin Ordonanţa guvernamentală de urgenţă 13.
"Corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri. Fenomenul corupţiei este cunoscut ca fiind o problemă majoră a României, după cum arată studiile în mod constant şi, recent, raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", precizează un Document de lucru al Comisiei Europene destinat Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.
Chiar dacă "România a intensificat în ultimii ani eforturile de combatere a corupţiei" (...), "ireversibilitatea progreselor anticorupţie a fost expusă riscurilor recent", notează Executivul UE.
"România are un cadru legal anticorupţie solid, iar activităţile de până acum ale instituţiilor judiciare specializate în combaterea corupţiei au fost puternice. Activităţile de până acum ale României semnalează ireversibilitatea reformelor, dat fiind că au fost introduse o serie de garanţii pentru a se evita inversarea bruscă a acţiunilor. (...) Cu toate acestea, într-o procedură de urgenţă din 31 ianuarie 2017, Guvernul a introdus amendamente la Codul Penal, afectând acţiunile de combatere a corupţiei", notează CE, referindu-se la Ordonanţa guvernamentală de urgenţă 13.
"Chiar dacă o procedură ulterioară de urgenţă guvernamentală, efectuată pe 5 februarie, a abrogat amendamentele, dezbaterile parlamentare pe tema celor două ordonanţe este în curs. Astfel de iniţiative riscă să afecteze progresele înregistrate în ultimii zece ani" în combaterea corupţiei, atrage atenţia Comisiei Europeană.