Gripa aviară H7N9 nu răspunde la antiviralele obişnuite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa aviară H7N9 nu răspunde la antiviralele obişnuite

Monden 30 Mai 2013 / 00:00 389 accesări

Specialiştii au confirmat în premieră, din punct de vedere clinic, existenţa unor cazuri de rezistenţă a virusului gripei aviare H7N9 la antiviralele obişnuite folosite împotriva gripei la om, precum Tamiflu. Yang Zhenghong, doctor la Colegiul de Medicină din Shanghai, China şi colegii săi descriu trei cazuri de rezistenţă la antivirale la pacienţii infectaţi de virusul H7N9, în China. Echipa a studiat cazul a 14 pacienţi spitalizaţi la Shanghai în aprilie, cu o infecţie confirmată cu virusul H7N9.

În cazul a trei pacienţi afectaţi grav de virus, tratamentul antiviral nu a redus nivelul încărcăturii virale, virologii suspectând o rezistenţă. Aceasta a fost confirmată de analiza genetică a virusului, virologii identificând o mutaţie caracteristică rezistenţei la antivirale, oseltamivir sau Tamiflu şi peramivir. Doi dintre aceşti pacienţi şi-au pierdut viaţa iar al treilea se afla sub asistenţă respiratorie extracorporală (ECMO) la momentul la care studiul a fost supus analizei. Aparenta uşurinţă cu care rezistenţa la antivirale a apărut la virusul H7N9 este îngrijorătoare, apreciază autorii studiului. În total, 130 de persoane au fost infectate de virus în China, dintre care 37 au decedat. Niciun nou caz uman nu a fost înregistrat în cursul ultimelor două săptămâni, a precizat, luni, Guvernul chinez.

Cercetătorii chinezi au arătat că rezistenţa la antivirale a intervenit mai ales la pacienţii care primesc corticosteroizi, un timp de antiinflamator. Aceştia mai precizează că au identificat urme de acid ribonucleic (ARN) viral la nivelul gâtului, sângelui, fecalelor şi urinei la mai mulţi pacienţi, ceea ce ar putea însemna că virusul are capacitatea de a se disemina dincolo de sistemul respirator. Cu toate acestea, ei adaugă că sunt necesare noi studii pentru a confirma această diseminare. Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, a precizat la 21 mai că evoluţia bolii este imposibil de prevăzut, deoarece virusurile gripei aviare sunt într-o permanentă mutaţie.

Antiviralele precum Tamiflu sunt singurul tratament actual disponibil împotriva gripei H7N9. Acestea permit în general reducerea încărcăturii virale şi tratarea celor bolnavi. Până în prezent, nicio transmitere de la persoană la persoană necesară pentru declanşarea unei epidemii nu a fost constatată la acest virus care contaminează păsările, fără a le îmbolnăvi. Dar virusul se poate transmite la mamifere şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere vigilenţă în cazul în care virusul ar cunoaşte mutaţii, pentru a deveni mai uşor transmisibil la om.

Taguri articol


12