Gripă aviară în județ! Veterinarii au decis uciderea păsărilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Laboratorul din Constanța a izolat și identificat virusul H5

Gripă aviară în județ! Veterinarii au decis uciderea păsărilor!

Sănătate 12 Februarie 2017 / 17:16 2338 accesări

Specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța au izolat şi identificat genomul virusului influenţei aviare H5 la probe prelevate de la păsări domestice (găini şi palmipede) din două exploataţii nonprofesionale din localitatea Almalău, județul Constanţa, a informat directorul DSVSA, dr. Diana Cristescu, într-un comunicat. Veterinarii constănțeni s-au deplasat la faţa locului cu o autoutilitară specializată în vederea investigaţiilor epidemiologice, după ce medicul veterinar de liberă practică din comuna Ostrov, județul Constanţa, a sesizat telefonic mai multe cazuri de păsări moarte. Potrivit procedurilor, specialiștii DSVSA Constanța, suspicionând boala, au expediat probe reprezentative la Laboratorul IDSA Bucureşti, pentru confirmare. ”Până la confirmarea sau infirmarea focarului de boală, se aplică măsurile de combatere stabilite prin Planul de măsuri care se impune pentru controlul influenţei aviare, pentru împiedicarea răspândirii bolii către alte efective de păsări domestice şi pentru a reduce gravitatea efectelor economice ce pot decurge pe teritoriul României, în conformitate cu legislaţia specifică influenţei aviare”, potrivit DSVSA Constanța.

MĂSURI CONCRETE

DSVSA Constanța a prezentat o serie de măsuri ce trebuie luate. Iată câteva dintre ele: în primul rând, recensământul şi identificarea tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice şi sălbatice; plasarea imediată a exploatației nonprofesionale sub supraveghere oficială; prevenirea oricărui contact între păsările sălbatice şi domestice, în special raţele şi gâştele - prin interzicerea accesului păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală; separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; se interzice creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate; se interzice adăparea păsărilor domestice cu apa din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; se va evita intrarea mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie; se vor aplica măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălțăminte diferite în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei. Toți deţinătorii de păsări au obligaţia să notifice medicul veterinar de liberă practică concesionar şi DSVSA Constanţa asupra oricărei suspiciuni de boală sau caz de mortalitate. De asemenea, interzicerea circulaţiei sau a transportului păsărilor, ouălor, cărnii şi cadavrelor păsărilor; niciun ou nu poate părăsi exploataţia, niciun cadavru ori carne provenind de la o pasăre domestică sau altă pasăre sălbatică, incluzând măruntaie, hrană pentru păsări, ustensile, materiale, deşeuri, dejecţii, gunoi de grajd, purin, aşternut uzat sau orice obiect care ar putea transmite gripa aviară nu poate părăsi exploataţia fără o autorizaţie de la autoritatea competentă, respectând măsurile de biosecuritate, astfel încât să se minimizeze riscul propagării gripei aviare.

TOATE CAZURILE DE ÎMBOLNĂVIRE LA OM CU MANIFESTĂRI RESPIRATORII SE ANUNŢĂ MEDICULUI DE FAMILIE, AVÂND ÎN VEDERE CĂ BOALA SE POATE TRANSMITE LA OM

MĂSURĂ SUPLIMENTARĂ!

Ca măsură suplimentară, DSVSA Constanţa a decis uciderea păsărilor din exploataţiile noncomerciale în care a fost declarată suspiciunea de Influenţă Aviară, pentru a preveni răspândirea bolii către alte efective. ”Măsurile ce se aplică în exploataţii în cazul suspicionării focarelor trebuie să continue să se aplice până când suspiciunea gripei aviare din exploataţie a fost exclusă de către autoritatea competentă. În funcţie de evoluţia ulterioară a focarului de boală, vor fi făcute comunicările aferente”, a precizat directorul DSVSA, citat în comunicat.

GRIPA AVIARĂ ÎN MUNICIPIUL CONSTANȚA

Reamintim că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate, în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2016 şi ianuarie 2017, de la 17 cadavre de lebede recoltate din diferite zone din Constanţa. Veterinarii au anunțat că, numai în perioada 30 ianuarie - 5 februarie, au fost prelevate 249 de probe-cadavre provenite de la păsări sălbatice din zonele Port turistic Tomis Constanţa, Dana 0 Constanţa, Dana 12 Constanţa, Poarta 1 Siloz, staţiunea Mamaia, Eforie Sud, staţiunea Venus, Mangalia, staţiunea 2 Mai, staţiunea Vama Veche şi trimise la Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanţa, în vederea efectuării determinărilor de laborator.

Taguri articol


12