Veterinarii anunțau că, pe 5 decembrie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cadavru de cormoran recoltat din Portul Constanța. Pe 6 decembrie, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța anunța, la rândul său, că în data de 4 decembrie a mai fost prelevată o probă-cadavru provenită de la o lebădă de iarnă şi trimisă către Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanţa în vederea efectuării determinărilor specifice. Cum proba a ieșit pozitivă, aceasta a fost trimisă și către Institutul de Diagnostic şi Sănătatea Animală, în scopul confirmării prezenţei virusului influenţei aviare. În port au fost luate măsurile impuse de veterinari.
Veterinarii anunțau că, pe 5 decembrie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un cadavru de cormoran recoltat din Portul Constanța. ”Având în vedere că respectivul cadavru de cormoran a fost găsit la o distanță de 300 m de locul unde a fost identificat cadavrul lebedei de iarnă (la care s-a confirmat prezența virusului influenței aviare, subtipul H5N8), acesta este considerat focar secundar de influență aviară”, preciza Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat din seara de 5 decembrie. Pe 6 decembrie, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța anunța, la rândul său, că în data de 4 decembrie a mai fost prelevată o probă-cadavru provenită de la o lebădă de iarnă şi trimisă către Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanţa în vederea efectuării determinărilor specifice. ”În urma eliberării buletinului de analiză cu rezultat pozitiv pentru influenţa aviară, prin identificarea genomului viral, probe reprezentative din cadavrul lebedei au fost expediate la Institutul de Diagnostic şi Sănătatea Animală în scopul confirmării prezenţei virusului influenţei aviare”, a declarat directorul DSVSA Constanța, dr. Geronimo Brănescu, citat în comunicatul instituției. Deocamdată proba este în așteptare. DSVSA a menționat că proba a fost prelevată din aceeaşi locaţie, respectiv acvatoriul Portului Constanţa, Zona Dana 0 Tehnică: ”Ca urmare, se mențin măsurile dispuse și întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară, din 28 noiembrie 2016“.
SE REIA APELUL
Veterinarii reiau apelul către populație de a respecta măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului. Astfel: interzicerea mișcării păsărilor din, sau în afara exploatațiilor fără aprobarea autorității competente; menținerea păsărilor din gospodărie în adăposturi închise pentru a împiedica venirea acestora în contact cu păsările sălbatice; interzicerea accesului rațelor și gâștelor domestice la luciu de apă pentru a evita contactul cu păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri sau bălți; obligativitatea proprietarilor de a informa medicii veterinari despre orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate înregistrat în gospodărie; în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar de liberă practică sau DSVSA județeană pentru prelevarea cadavrelor și trimiterea lor pentru efectuarea examenului de laborator; interzicerea expedierii de păsări, carne proaspătă, carne tocată, carne separată mecanic, preparate şi produse din carne provenite de la păsări domestice, originare din zonele restricție sanitară veterinară şi de la vânat sălbatic cu pene din zonele respective, fără avizul autorității sanitare veterinare; interzicerea organizării de târguri, piețe și expoziții de animale pe teritoriul judeţului Constanţa.
Precizăm că prezența virusului gripei aviare la probele prelevate de la păsări găsite în Portul Constanța a determinat Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța să ia măsuri speciale de siguranță, măsuri dispuse de DSVSA. ”În acest sens, toți agenții economici de pe platforma portuară au fost anunțați, prin intermediul Buletinului Informativ transmis zilnic, despre măsurile care se impun în această situație. Asfel, se va semnala în regim de urgență, la dispeceratul central, apariția în zona de activitate a operatori portuari, pe uscat sau în acvatoriul portuar, a cadavrelor de păsări”, potrivit reprezentanților Portului Constanța.
Citește și: