Gripa devine „agresivă”: alt deces, alte confirmări!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa

Gripa devine „agresivă”: alt deces, alte confirmări!

Eveniment 09 Martie 2013 / 00:00 939 accesări

Gripa devine tot mai „agresivă”! Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au anunţat, vineri dimineaţă, decesul unui alt constănţean. Pacientul de 41 de ani, internat la Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, diagnosticat cu virusul gripal de tip A, subtip H1, a pierdut lupta pentru viaţă. Starea lui de sănătate s-a înrăutăţit de la o zi la alta, medicii arătându-se neputincioşi în faţa complicaţiilor ivite. Specialiştii au precizat, încă de la bun început, că bolnavul a avut, ca şi factori de risc, obezitate grad I/II, dar era şi fumător înrăit, până la trei-patru pachete de ţigări pe zi. Tot vineri dimineaţă, medicii DSPJ au anunţat confirmarea, de către specialiştii Institutului „Cantacuzino”, din Bucureşti, a altor două cazuri de gripă tip A, subtipul H1. Este vorba despre o fetiţă de patru ani, din Crucea, care este internată în Secţia Terapie Acută a Clinicii de Pediatrie a SCJU şi despre o femeie de 36 de ani, din Pecineaga, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa. „Fetiţa se află sub tratament de specialitate, evoluţia sa fiind staţionară. Şi femeia este sub tratamentul specific, cu evoluţie favorabilă”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina.

CONFIRMĂRI - SUSPICIUNI Alte şapte cazuri de gripă au fost confirmate, în săptămâna 25 februarie - 3 martie, la Constanţa, anunţau, joi, 7 martie, reprezentanţii DSPJ. Dr. Dina spunea că în cazul tuturor bolnavilor este vorba despre virusul gripal de tip A, subtipul H1. În prezent, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, medicii au mai raportat alte nouă suspiciuni clinice de gripă, din care opt persoane necesită îngrijiri pe patul de spital. Primul deces înregistrat la Constanţa a fost pe 2 martie.

AŞA VĂ PĂZIŢI ŞI IDENTIFICAŢI GRIPA! Specialiştii recomandă populaţiei să nu intre în panică şi să respecte cu mare stricteţe măsurile indicate de medici. În primul rând, spun ei, trebuie evitat contactul de persoanele bolnave.

GRIPA ESTE O INFECŢIE VIRALĂ CARE SE RĂSPÂNDEŞTE DE LA O PERSOANĂ LA ALTA, ÎN PRINCIPAL ATUNCI CÂND OAMENII INFECTAŢI TUŞESC SAU STRĂNUTĂ, ORI PRIN CONTACT DIRECT SAU INDIRECT CU SECREŢIILE RESPIRATORII ALE CELOR INFECTAŢI

Persoanele bolnave de gripă au unul sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, frisoane şi oboseală. „Evitaţi contactul apropiat cu aceste persoane, îndepărtaţi-vă de cele care tuşesc sau strănută. Trebuie menţinută o distanţă de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome de gripă. Atunci când distanţa nu poate fi menţinută, trebuie redus timpul de contact apropiat cu o astfel de persoană. Nu sunt recomandate vizitele persoanelor bolnave, iar dacă vizita nu poate fi evitată trebuie să purtaţi o mască”, potrivit specialiştilor DSPJ. Nu în ultimul rând, spălatul sau dezinfectarea frecventă a mâinilor vă ajută să vă protejaţi de virus.

SPĂLAŢI-VĂ BINE PE MÂINI CU APĂ ŞI SĂPUN, ÎN SPECIAL DUPĂ CE TUŞIŢI SAU STRĂNUTAŢI. DEZINFECTANTELE PENTRU MÂINI PE BAZĂ DE ALCOOL REDUC CANTITATEA DE VIRUS GRIPAL DE PE MÂINILE CONTAMINATE, ÎNSĂ SPĂLAREA CU APĂ ŞI SĂPUN ESTE MULT MAI EFICIENTĂ.

„Spălatul pe mâini nu trebuie să fie doar o clătire rapidă, trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde de fiecare dată, iar mâinile trebuie să fie frecate una de cealaltă cu apă şi săpun în acest timp, după care săpunul de pe mâini trebuie clătit cu apă din abundenţă. După spălarea cu apă şi săpun, mâinile trebuie uscate bine, dacă este posibil cu prosoape de hârtie de unică folosinţă, sau cu uscătorul cu aer cald”, recomandă medicii.



12