Pandemia de gripă A/H1N1 s-a soldat cu peste o mie de morţi în SUA de la apariţia sa în aprilie, a anunţat, vineri, un oficial din domeniul sănătăţii, care a deplîns întîrzierile din livrarea vaccinurilor. “De la declanşarea pandemiei, în aprilie, am înregistrat peste o mie de decese şi peste 20.000 de spitalizări”, a spus directorul Centrului federal de control şi prevenire a bolilor, dr. Thomas Frieden, precizînd că virusul continuă să afecteze mai ales copiii. Din cele 292 decese confirmate ca fiind provocate de acest virus în 28 de state între 1 septembrie şi 10 octombrie, 23,6% s-au înregistrat la persoane sub 25 de ani, 65% în grupul de vîrstă 25-64 şi doar 11,6% la cei peste 65 de ani. “Ne aşteptăm ca această infecţie gripală să se producă în valuri şi nu putem spune care va fi amploarea sau durata sa”, a spus medicul, precizînd că SUA se confruntă acum cu “al doilea val al pandemiei”. Oficialul a deplîns faptul că livrarea vaccinurilor este prea lentă. “Ne aflăm acum într-o perioadă în care disponibilitatea vaccinului cunoaşte o creştere susţinută, dar prea lentă. Este frustrant pentru toată lumea şi sperăm că vom avea mai multe vaccinuri”, a declarat el.
Preşedintele SUA a decretat stare de urgenţă naţională
Preşedintele american, Barack Obama, a proclamat stare de urgenţă sanitară în Statele Unite în legătură cu gripa A/H1N1, după decesul a peste 1.000 de persoane la nivel naţional, a anunţat, sîmbătă, Casa Albă. Declaraţia, semnată vineri seara, califică situaţia drept o “urgenţă naţională”. Aceasta consolidează capacităţile centrelor medicale de a gestiona afluxul de pacienţi bolnavi de gripă A/H1N1, permiţîndu-le punerea în aplicare a unor operaţiuni de urgenţă fără a se conforma unora dintre cerinţele federale. Pentru moment, boala continuă să se propage, 46 de state din 50 raportînd numeroase cazuri.
Peste 80% dintre francezi refuză să se vaccineze
Majoritatea francezilor (82%) nu vor să se vaccineze împotriva gripei A/H1N1, pe fondul scăderii îngrijorării faţă de acest virus, potrivit unui sondaj de opinie. Numai 7% dintre persoanele chestionate au declarat că intenţionează “cu siguranţă” să se vaccineze, în timp ce 10% au afirmat că probabil se vor vaccina, potrivit unui sondaj realizat de Ifop pentru Dimanche Ouest France, în perioada 22-23 octombrie, pe un eşantion format din 965 de persoane contactate prin telefon. În urmă cu o lună, 55% dintre francezi declarau că intenţionează să se vaccineze. Potrivit noului sondaj, bărbaţii sînt mai dispuşi să se vaccineze decît femeile, raportul fiind de 20% faţă de 14%. Nivelul de îngrijorare în rîndul francezilor faţă de gripa A/H1N1 a scăzut în raport cu precedentul sondaj, realizat de Ifop la 17 şi 18 septembrie, acesta ajungînd de la 32%, la 16%.
Moarte suspectă a patru bătrîni suedezi, după vaccinarea împotriva A/H1N1
Decesul unor bătrîni, la cîteva zile după ce le-a fost administrat vaccinul împotriva gripei A/H1N1, a condus la investigaţii în Suedia pentru a se stabili dacă moartea lor a fost provocată de acest vaccin. O femeie de 74 de ani din nordul Suediei a murit vineri, la patru zile după a fost vaccinată împotriva gripei noi, fiind integrată în grupa pacienţilor cu risc crescut, deoarece suferea de boli de inimă şi plămîni. “Trebuie să tratăm acest caz cu seriozitate şi să investigăm ce s-a întîmplat”, a declarat dr. Markus Kallionen. O altă femeie, de 90 de ani, a murit, de asemenea, după ce i-a fost administrat vaccinul, în timp ce în prezent, autorităţile investighează circumstanţele în care au decedat alţi doi pacienţi, un bărbat de 50 de ani cu probleme cardiace şi o femeie cu o boală musculară acută. “Este important să precizăm că sufereau de boli însoţite de complicaţii”, a declarat Sjolin Forslund, din cadrul Agenţiei Suedeze pentru Medicamente. “Încă nu ştim dacă aceste decese au legătură cu vaccinul”, a adăugat ea. Suedia a lansat la 12 octombrie un program de vaccinare în masă în intenţia de a controla pandemia de gripă A/H1N1, care a provocat îmbolnăvirea a 198 de persoane în această ţară.
Primul deces din cauza gripei noi în Turcia
Ministrul turc al Sănătăţii a anunţat sîmbătă primul caz mortal de gripă A/H1N1 în Turcia, un bolnav de 29 de ani. Pacientul, care iniţial a fost diagnosticat cu pneumonie, a fost spitalizat la Ankara. Acesta a murit în urma unei insuficienţe respiratorii, a precizat ministerul. Analizele au arătat că bărbatul era purtător al virusului gripei A/H1N1. Acesta este “prima persoană care a decedat în ţară ca urmare a pandemiei de gripă nouă”, a subliniat comunicatul ministerului. Numărul cazurilor de gripă A/H1N1 era sîmbătă de 958 de persoane în Turcia, a precizat ministerul. Creşterea rapidă a numărului cazurilor de gripă A/H1N1 a determinat autorităţile să dispună în octombrie închiderea şcolilor din Diyarbakir, principalul oraş din sud-estul Turciei, şi din Ankara. Un prim lot de 500.000 de doze de vaccin au ajuns luni în Turcia, iar Ministerul Sănătăţii a anunţat că acestea vor fi testate înainte de a fi distribuite.
Ministerul Sănătăţii anunţă primul deces asociat gripei şi în R.Moldova
Ministerul Sănătăţii din Republica Moldova a anunţat sîmbătă primul deces asociat gripei A/H1N1, într-un comunicat publicat pe site-ul său. Pacientul, de 50 de ani, care suferea şi de alte probleme de sănătate, a decedat vineri seara, în secţia de anestezie şi reanimare a Spitalului Clinic Municipal nr.1, precizează comunicatul. Bărbatul a fost internat la 20 octombrie, cu insuficienţă pulmonară, cardiacă, bronhopneumonie bilaterală, fiind suspect de gripă A/H1N1. El s-a întors din Polonia la 10 octombrie, iar la 20 octombrie a fost internat în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal nr.1. Ministerul Sănătăţii a convocat o comisie, sub preşedinţia ministrului adjunct Oleg Lozan, care a stabilit măsuri antiepidemice şi de prevenire a răspîndirii gripei A/H1N1. Persoanele care au fost în contact cu victima se află sub supraveghere medicală. Pînă în prezent, în R.Moldova au fost înregistrate 116 cazuri suspecte de gripă pandemică, dintre care 16 au fost confirmate. Victima este cel de-al 16-lea caz confirmat.
Meciul Olympique Marseille - PSG, amînat după descoperirea unui nou caz de gripă nouă
Comisia de Competiţii a Ligii Profesioniste de Fotbal (LFP) a decis să amîne meciul Olympique Marseille - Paris Saint-Germain, de duminică, din etapa a zecea a campionatului Franţei, după descoperirea unui al treilea caz de gripă A/H1N1 la parizieni. Mijlocaşul parizian Jeremy Clement a fost diagnosticat pozitiv cu acest virus, duminică dimineaţă, după Ludovic Giuly şi Mamadou Sakho, a anunţat PSG, adăugînd că alţi doi jucători prezintă aceleaşi simptome.
Conform unor surse din cadrul PSG, unul dintre cei doi ar fi atacantul Loris Arnaud. Antrenorul formaţiei din Marsilia, Didier Deschamps, i-a informat deja pe jucătorii săi de amînarea meciului. Duminică dimineaţă, fotbaliştii de la PSG au primit vizita unui medic federal la hotelul său din Marsilia, pentru a fi examinaţi. În mod preventiv, întreaga echipă a PSG a fost plasată sub tratament cu Tamiflu.