• Primul caz mortal de gripă în Cipru
Cipru a înregistrat primul său caz mortal de gripă cu virus A/H1N1, la o fetiţă de cinci luni decedată la Nicosia din cauza unor complicaţii neurologice, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Spitalul pedriatic Makarios din capitală a anunţat că fetiţa suferea de grave complicaţii neurologice, funcţia respiratorie fiindu-i asigurată, timp de trei săptămâni, cu ajutorul aparaturii specializate, la reanimare. \"De aceea, această gripă nu s-a dezvoltat în mod normal\", a explicat directorul spitalului, Andreas Hadjidemetriou. Majoritatea cazurilor de gripă prezintă o formă uşoară a virusului, în special din cauza iernii blânde din această parte a Mediteranei, potrivit autorităţilor cipriote. Optsprezece copii purtători ai virusului sunt în prezent trataţi la centru, dar viaţa nu le este pusă în pericol, a precizat directorul. Acest \"caz tragic\" arată necesitatea ca segmentele de populaţie prezentând riscuri crescute să se vaccineze cât mai repede posibil, a comentat ministrul cipriot al Sănătăţii, Christos Patsalides. Ciprul a lansat la 23 noiembrie o vastă campanie de vaccinare gratuită împotriva gripei cu virus A/H1N1, destinată persoanelor cele mai vulnerabile, printre care femeile însărcinate, copiii bolnavi de astm, persoanele suferind de afecţiuni cardiace şi personalul din sănătate. Guvernul preconizează vaccinarea a 400.000 de ciprioţi în următoarele luni, adică aproape jumătate din populaţia ţării. Mai multe sute de cazuri de gripă cu virus A/H1N1 au fost înregistrate în luna mai, într-un prim val. Autorităţile sanitare nu mai emit bilanţuri începând din luna iulie.
• O pisică a fost infectată cu virusul A/H1N1, în Franţa
O pisică a fost infectată, în Franţa, cu virusul A/H1N1, a anunţat ieri şeful Direcţiei Generale pentru Sănătate, Didier Houssin. Veterinarul care a îngrijit animalul, într-o familie bolnavă de gripă, a constatat că aceasta suferea de o bronhopneumopatie. Contaminarea cu virusul A/H1N1 a fost confirmată de analize, a precizat profesorul Houssin. Acest caz a fost înregistrat în departamentul Bouches-du-Rhone (sud), a precizat Direcţia Generală pentru Sănătate. \"În străinătate s-au înregistrat, anterior, alte cazuri de acest tip, atât în cadrul unor ferme de porci, dar şi în cazul unor câini, recent, în China, şi al unei pisici în Statele Unite\", a declarat acesta. \"Cea mai bună modalitate de a evita acest lucru este ca persoanele care au animale domestice să se vaccineze\", a subliniat directorul. Franţa a depăşit, săptămâna trecută, pragul de 100 de decese în rândul persoanelor purtătoare ale virusului A/H1N1. Institutul Naţional de Supraveghere Sanitară a anunţat luni înregistrarea a 11 decese, de vineri, ridicând la 118 bilanţul deceselor înregistrate de la începutul epidemiei în Franţa şi în teritoriile franceze.
• Al treilea deces în Olanda
O a treia persoană purtătoare a unei mutaţii a virusului A/H1N1 a decedat în Olanda, a anunţat marţi Institutul olandez pentru Sănătate şi Mediu (RIVM). \"Este vorba despre o femeie adultă, care era deja bolnavă. Ea primea îngrijiri pentru gripă de un anumit timp, dar a dezvoltat, în timpul tratatmentului cu Tamiflu, o rezistenţă\" la acest medicament, a declarat un purtător de cuvânt al RIVM, Harold Wychgel, fără să poată preciza data decesului. Opt cazuri de mutaţii, inclusiv trei mortale, au fost înregistrate în Olanda până în prezent, dar \"nu este vorba despre o propagare\" a bolii, potrivit purtătorului de cuvânt. \"Nu există niciun motiv de îngrijorare\", a adăugat acesta. În total 42 de persoane au decedat în urma unei infecţii cu virusul A/H1N1 în Olanda, unde, din aprilie şi până în prezent, au fost spitalizate 1.969 de persoane. Cazuri mortale de pacienţi purtători de virus A/H1N1 cu mutaţii au fost înregistrate, de asemenea, în Franţa, Spania şi Norvegia.