• Peste 380 de cazuri cazuri mortale de gripă A/H1N1, în zona europeană
Cel puţin 389 persoane au murit în UE şi ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (EFTA), din cauza gripei A/H1N1, potrivit statisticilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), publicate pe site-ul oficial. Noul bilanţ prezintă 37 de noi decese faţă de precedentul, ridicând numărul total al morţilor la 389 în 20 de ţări, după cum urmează: Austria: un deces, Belgia: opt decese, Bulgaria, cinci decese, Cehia, un deces, Finlanda, două decese, Franţa, 49 de decese, Germania, nouă decese, Grecia, cinci decese, Islanda, unul, Irlanda, 14, Italia, 25, Luxemburg, un deces, Malta, trei decese, Marea Britanie, 154, Olanda, zece, Norvegia, 15, Portugalia, cinci, Spania, 73, Suedia, trei, Ungaria, cinci. ECDC a înregistrat, de asemenea, 28 de decese în zona limitrofă UE şi EFTA, respectiv: Belarus, şapte decese, Croaţia, un deces, R.Moldova, două, Rusia, 14, Serbia, trei, Ucraina, un deces. Slovenia a confirmat marţi primul deces din cauza gripei A/H1N1, în timp ce Turcia a anunţat ieri 21 de decese.
Peste 6.000 de decese în lume
Numărul victimelor provocate de gripa A/H1N1 a depăşit pragul de 6.000 de la apariţia în urmă cu şapte luni a noului virus, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat vineri. Numărul deceselor este de cel puţin 6.071 la 1 noiembrie în 199 de ţări şi teritorii din lume, potrivit OMS. Precedentul bilanţ, ce datează de la 30 octombrie, a relevat o creştere cu 14% a numărului morţilor într-o săptămână, fiind de “cel puţin 5.700 de decese”. “O transmitere intensă şi persistentă a gripei este constatată în America de Nord, fără să existe informaţii că a fost atins un prag critic”, anunţă OMS. Continentul american, unde au fost depistate primele persoane contaminate cu noul virus pandemic în primăvară, înregistrează cel mai mare număr de victime, cu 4.399 de decese confirmate. De exemplu, în Ucraina, gripa a provocat 109 decese, între care 14 cazuri confirmate de gripă A/H1N1. Şi Mexicul a înregistrat 80 de decese din cauza gripei A/H1N1 în ultimele nouă zile, numărul total al cazurilor mortale din această ţară fiind de 398, a anunţat Ministerul mexican al Sănătăţii.
EMA: “Vaccinul împotriva gripei A/H1N1 este sigur”
Vaccinul împotriva gripei A/H1N1 este sigur şi trebuie introdus în Polonia fără întârziere, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Martin Harvey Allchurch. Oficialul a declarat că nu înţelege poziţia ministrului polonez al Sănătăţii, Ewa Kopacz, potrivit căreia sunt necesare mai multe teste asupra vaccinurilor. „Vaccinurile au fost suficient testate pentru a conchide că sunt sigure”, a declarat purtătorul de cuvânt. Reprezentantul EMA a negat afirmaţia adjunctului ministrului Sănătăţii, Adam Fronczak, conform căreia patru persoane ar fi murit în Suedia după injectarea vaccinului. “Aceste persoane nu au murit din cauza vaccinului, ci din cauza bolii”, a spus el. Ministrul Kopacz a declarat săptămâna aceasta că Guvernul nu a achiziţionat, încă, vaccinurile, deoarece există prea puţine informaţii despre efectele secundare, fiind necesare teste suplimentare. “Dacă aşteptaţi până în februarie sau martie anul viitor, riscaţi o epidemie care este periculoasă pentru copii, femeile însărcinate şi bătrâni”, a avertizat Allchurch. Până în prezent, în Polonia au fost înregistrate 185 de cazuri de gripă A H1N1 şi aproximativ 41.000 de cazuri de gripă de sezon.
Polonia critică producării de vaccinuri împotriva gripei A/H1N1
Premierul polonez, Donald Tusk, a acuzat vineri companiile farmaceutice că încearcă să pună pe seama guvernelor responsabilitatea eventualelor efecte secundare ale vaccinurilor împotriva gripei A/H1N1, justificând astfel refuzul Poloniei de a le achiziţiona. “Ştim că societăţile care oferă vaccinuri împotriva gripei A/H1N1 nu vor să-şi asume responsabilitatea privind efectele secundare ale acestui vaccin”, a precizat Tusk. “Acestea refuză să le pună pe piaţă deoarece răspunderea lor juridică ar fi atunci mai mare. Ele cer clauze care nu sunt probabil în conformitate cu legislaţia poloneză şi care pun toată responsabilitatea asupra Guvernului unei ţări în privinţa efectelor secundare şi a eventualelor indemnizaţii”, a adăugat el. Polonia refuză în acest moment să achiziţioneze vaccinuri împotriva gripei A/H1N1, considerând că nu sunt încă suficient de testate de către autorităţile medicale.
Vladimir Putin ajută Ucraina în gestionarea epidemiei de gripă
Premierul rus, Vladimir Putin, i-a promis omologului său ucrainean, Iulia Timoşenko, să ajute Ucraina, care se confruntă cu o epidemie de gripă, într-o conversaţie telefonică. “Solicitat de Guvernul ucrainean, Executivul rus a decis să trimită medicilor ucraineni 200.000 de cutii cu medicament rusesc antiviral Arbidol”, a declarat serviciul de presă al lui Putin, într-un comunicat. Putin şi Timoşenko au decis ca specialiştii celor două ţări să analizeze în comun tulpina virusului gripal depistat în Ucraina, potrivit aceleiaşi surse. 95 de persoane au murit în Ucraina din cauza gripei şi a dificultăţilor respiratorii, care au afectat peste 600.000 de locuitori, potrivit unui nou bilanţ oficial dat publicităţii joi de Ministerul Sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a cărei misiune se află în ţară de luni, a estimat marţi că majoritatea cazurilor de gripă înregistrate în prezent în Ucraina ar putea fi atribuite virusului pandemic A/H1N1.
Unităţile medicale şi grădiniţele din R.Moldova, în carantină
Unităţile medicale şi grădiniţele din Republica Moldova vor intra în carantină începând de vineri, conform unei decizii a comisiei extraordinare antiepidemice. Potrivit adjunctului ministrului Sănătăţii, Oleg Lozan, în perioada carantinei, în instituţii va fi restricţionat regimul de deplasare a bolnavilor, vor fi folosite mai des substanţele dezinfectante şi va fi limitat contactul cu persoanele din afara instituţiilor. Potrivit lui Lozan, părinţii care au copii de grădiniţă şi au posibilitatea să îi ţină în familie sunt rugaţi să o facă. În mediul urban unde aceste posibilităţi lipsesc vor fi sporite măsurile de profilaxie şi monitorizare. “Există deja un ordin al Ministerului Sănătăţii prin care tuturor copiilor care vin la gradiniţă li se va verifica temperatura pentru a evita posibilele infectări”, a spus oficialul de la Chişinău. În cadrul şedinţei comisiei extraordinare antiepidemice, ministrul Educaţiei, Leonid Bujor, a anunţat că în intervalul 6 -15 noiembrie toate instituţiile de învăţământ din ţară îşi vor întrerupe activitatea. Decizia a fost luată după ce în urmă cu două zile s-au înregistrat focare de gripă pandemică în câteva instituţii. Potrivit lui Oleg Lozan, R.Moldova este în perioada pre-epidemică, atunci când cazurile de gripă pandemică devin mai frecvente. “Am fost informaţi că în ţară există deja cazuri locale de transmitere a infecţiei, fapt ce ne face să credem că numărul îmbolnăvirilor va creşte”, a spus Lozan. Autorităţile medicale din Republica Moldova au anunţat vineri 48 de cazuri noi de infecţii cu virusul gripal A/H1N1, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 113. Centrul Naţional de Medicină Preventivă (CNSPM) a confirmat vineri dimineaţă existenţa a 48 de cazuri noi de gripă A H1N1, înregistrate în ultimele 24 de ore.
Stare de epidemie naţională în Bulgaria
Ministerul bulgar al Sănătăţii a decretat vineri stare de epidemie naţională, din cauza gripei A/H1N1, care a făcut o a şasea victimă, şi a anunţat o serie de măsuri, printre care închiderea şcolilor pe perioadă nelimitată. 210 persoane la 10.000 sunt afectate de virus, peste pragul necesar decretării stării de epidemie naţională (200 la 10.000). Şcolile vor fi închise de luni pe o perioadă nelimitată, iar autorităţile locale vor putea decide singure dacă vor închide şi creşele şi universităţile. Bulgarilor li se cere să nu se ducă în locuri publice, ca teatre, cinematografe. Numeroase persoane care purtau măşti de protecţie puteau fi văzute în Sofia, unde temperatura a ajuns la 17 grade vineri. Joi, Bulgaria a cerut Comisiei Europene să o ajute să cumpere de la statele membre 200.000 de doze de medicamente împotriva gripei A/H1N1. Bulgaria este singura ţară din UE care a adresat o astfel de cerere Bruxelles-ului, a spus comisarul european bulgar Meglena Kuneva. Vineri, nicio ţară nu răspunsese cererii Bulgariei. Populaţia s-a plâns în ultimele zile de o penurie de medicamente ca Tamiflu sau Relenza în farmacii, care, de asemenea, nu mai au nici măşti de protecţie.