• Gripa A/H1N1 provoacă primul deces în Rusia
Un medic sosit din Bulgaria a decedat din cauza gripei A/H1N1, devenind astfel primul caz mortal din Rusia, au anunţat reprezentanţii Academiei Ştiinţelor. “Cu o zi înainte de decesul său ne-au fost furnizate analizele şi am diagnosticat imediat gripa A/H1N1”, a declarat academicianul Dmitri Lvov, precizînd că victima, o femeie, a murit la începutul lui septembrie. “Nu am putut să luăm nicio măsură deoarece a murit în ziua următoare”, a adăugat Lvov. Academicianul a afirmat că numărul total al persoanelor contaminate cu acest virus în Rusia ar putea fi mult mai mare decît statistica oficială de 90 de cazuri. “Potrivit estimărilor mele, ar putea fi vorba despre zeci de mii de cazuri. Nu pot dovedi încă acest lucru dar, în cîteva săptămîni, voi fi în măsură şi îl voi face public”, a precizat el. ”Perioada în care puteam spune că graniţa noastră este închisă a luat sfîrşit. Pentru virus, este o strecurătoare”, a spus el. Şi totuşi, autorităţile din Rusia dezmint înregistrarea primului deces. Femeia de naţionalitate rusă, al cărei deces a fost atribuit contractării gripei A/H1N1, a murit, de fapt, din cauza complicaţiilor provocate de o pneumonie, a anunţat adjunctul ministrului Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale, Veronika Skvorţova. “Nu s-a înregistrat pe teritoriul rus niciun caz de gripă A/H1N1 care să fi avut consecinţe fatale”, a precizat adjunctul ministrului.
• Angajaţi ai serviciului telefonic pentru gripa A/H1N1 fac erori “mortale”
Medicii britanici cred că mulţi pacienţi mor din cauza unor greşeli comise de angajaţii call centre-urilor specializate în gripa A/H1N1, boli grave cum ar fi meningita, amigdalita şi pneumonia fiind confundate sau trecute cu vederea de personalul neinstruit. Treizeci şi şapte la sută dintre medicii generalişti au afirmat că au trebuit să-i trateze pe cei care fuseseră diagnosticaţi în mod eronat cu gripă A/H1N1 de operatori telefonici ale căror vîrste nu depăşeau uneori 16 ani. Trei doctori au declarat că pacienţii lor au murit ca rezultat al acestor erori.
Un medic ce nu a dorit să fie identificat a afirmat, potrivit sondajului, că un pacient a murit de meningită, după o diagnosticare incorectă de către linia telefonică specializată. Alţi doi medici, unul din Sorset şi altul din Wiltshire, au spus că pacienţii lor au murit în circumstanţe similare. Un alt doctor din Derbyshire a afirmat că un copil de trei ani a fost diagnosticat cu gripă A/H1N1 şi i s-a prescris Tamiflu de către serviciul telefonic, dar a fost diagnosticat ulterior cu pneumonie bacteriană şi spitalizat. Cercetarea a arătat că 91 la sută dintre medicii generalişti cred că Tamiflu nu ar trebui să mai fie administrat tuturor persoanelor care prezintă simptomele gripei A/H1N1, din cauză că virusul ar putea astfel să dezvolte o rezistenţă. Ellen Wright, un medic dintr-un cartier din sud-estul Londrei, a declarat: “Au existat numeroase complicaţii. Există noi dovezi că se dezvoltă o rezistenţă a virusului în Statele Unite, iar Administraţia lor pentru Alimentaţie şi Medicamente îşi revizuieşte politica. Este timpul ca şi Departamentul de Sănătate să o revizuiască”.
• OMS anunţă că virusul gripal nu a suferit mutaţii
Virusul A/H1N1 nu a suferit încă mutaţii către o boală mai gravă, iar producerea de vaccinuri îşi continuă desfăşurarea, a anunţat directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan. Vaccinurile s-au dovedit a fi pînă în prezent foarte eficiente, a declarat Chan la deschiderea la Hong Kong a reniunii anuale a OMS. “Virusul poate suferi mutaţii în orice moment. Dar, din aprilie, putem constata, pornind de la informaţiile furnizate de laboratoarele din lumea întreagă, că virusul este foarte similar (stării sale precedente)”, a precizat Chan. Trei miliarde de doze de vaccinuri ar putea fi produse anual, a adăugat ea, precizînd că oficialii din China au început deja vaccinarea populaţiei. Ea a sfătuit, de asemenea, autorităţile de la Hong Kong să diminueze treptat măsurile împotriva pandemiei şi să concentreze resursele asupra pacienţilor bolnavi. Numai pacienţii ce prezintă un risc mare, precum vîrstnicii, obezii şi persoanele cu boli cronice ar putea fi afectaţi puternic de virus.
• China a lansat programul de vaccinare
China a lansat ieri programul său de vaccinare împotriva gripei A/H1N1, la Beijing, pentru a imuniza studenţii care trebuie să participe la 1 octombrie la festivităţile ce marchează cea de-a 60-a aniversare a Republicii populare, au anunţat autorităţile sanitare din capitală. “La 21 septembrie, Beijingul a luat iniţiativa în China, începînd vaccinările împotriva gripei A/H1N1”, se arată într-un comunicat al Biroului pentru sănătate din capitală. Specialiştii Ministerului Sănătăţii intenţionează să vaccineze 65 de milioane de persoane, adică 5 la sută din populaţia chineză, înainte de sfîrşitul anului.