Gripa nouă, în lume…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă, în lume…

Justiție 29 August 2009 / 00:00 939 accesări

Organizaţia Mondială a Turismului propune vaccinarea tuturor angajaţilor

Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) a cerut vineri ca persoanele care lucrează în transporturi sau au contact direct cu turiştii să fie vaccinate în mod prioritar împotriva virusului A/H1N1. „Dorim ca persoanele care lucrează în transporturi, în special aeriene, precum şi cele care au contact direct cu turiştii să beneficieze în mod prioritar de vaccinare împotriva gripei noi”, a declarat subsecretarul OMT, Geoffrey Lipman. În cazul unei pandemii, planurile de vaccinare trebuie să includă persoanele care lucrează în turism, pentru că acest sector este incredibil de important pentru economiile tuturor ţărilor”, adaugă Lipman. De la apariţia, în luna martie, gripa A/H1N1 s-a răspîndit în 177 de ţări, provocînd moartea a 1.799 de persoane şi infectînd 182.000 de oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat deocamdată vaccinarea cu prioritate a angajaţilor din sănătate. Experţii UE propun vaccinarea bolnavilor cronici, a femeilor însărcinate şi a personalului medical. OMT a evitat să anticipeze impactul gripei noi asupra industriei turismului.

„Cel puţin 2.185 de persoane” au murit din cauza virusului A/H1N1

Virusul A/H1N1 a provocat moartea a „cel puţin 2.185 de persoane” la nivelul întregii planete, potrivit ultimelor date furnizate de OMS, publicate vineri pe site-ul său de Internet. Potrivit bilanţului din data de 23 august, continentul american, unde boala şi-a făcut apariţia la sfîrşitul lunii martie, plăteşte cel mai mare tribut, cu 1.876 de decese, din cele 110.113 cazuri de îmbolnăviri înregistrate. Regiunea Asia de Sud-Est/ Pacific urmează, cu 203 decese, din cele 49.797 de cazuri de îmbolnăvire. În Europa, OMS menţionează “cel puţin 85 de decese”, dintr-un total de peste 42.557 de cazuri. Africa înregistrează, la rîndul său, 11 cazuri mortale din totalul de 3.843 de cazuri. În total, gripa, declarată la 11 iunie de către OMS prima pandemie a secolului al XXI-lea, a provocat îmbolnăvirea a 209.438 de persoane în peste 177 de ţări, potrivit unui bilanţ al cărui caracter neexhaustiv este subliniat de organizaţie, avînd în vedere că ţările nu mai sînt obligate să efectueze analize şi statistici sistematice. Doar primele cazuri, precum şi statisticile de cazuri mortale trebuie să fie în mod obligatoriu semnalate organizaţiei.

Portugalia îşi dotează şcolile cu un dispozitiv de prevenire a gripei noi

Guvernul portughez a prezentat vineri, cu două săptămîni înainte de începerea anului şcolar, un dispozitiv de prevenire a gripei A/H1N1 în şcoli, care nu prevede închiderea acestora decît în „ultimă instanţă”. “Închiderea şcolilor nu va avea loc decît în ultimă instanţă”, mai ales pentru că acest lucru constrînge părinţii să îi ţină acasă, a anunţat ministrul Sănătăţii, Ana Jorge. Dispozitivul, care se va aplica imediat după începerea anului şcolar, la 10 septembrie, prevede crearea unei săli de izolare pentru elevii care prezintă simptome gripale, perioada de timp în care ei vor fi preluaţi de părinţii lor şi obligaţia pentru întreaga populaţie şcolară să îşi dezinfecteze mîinile înainte de a intra în instituţiile de învăţămînt. Şcolile vor dispune de o linie de asistenţă telefonică şi vor trebui să desemneze un coordonator însărcinat să coopereze cu serviciile de sănătate. Potrivit ultimului raport săptămînal publicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, 2.244 de cazuri de gripă A/H1N1 au fost confirmate de la începutul lunii mai în Portugalia, unde nu a fost înregistrat nici un deces.

Taguri articol


12