Gripa nouă, în lume…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă, în lume…

Justiție 24 August 2009 / 00:00 424 accesări

Vaccinul împotriva gripei A/H1N1 ar putea conţine compuşi periculoşi

Vaccinul împotriva virusului noii gripe conţine două substanţe care ar putea avea legătură cu apariţia autismului, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple, afirmă Sunday Express. Mercurul, folosit drept conservant, nu mai poate fi utilizat în vaccinurile pentru copii în Marea Britanie, fiind interzis cu cinci ani în urmă din cauza unor indicii conform cărora ar putea determina apariţia unor probleme cerebrale, potrivit sursei citate. Vaccinul conţine şi squalene, compus folosit pentru stimularea răspunsului sistemului imunitar, dar despre care unii specialişti afirmă că ar putea avea legătură cu apariţia unor boli autoimune, printre care se numără scleroza multiplă, artrita reumatoidă şi lupusul. Substanţa a fost inclusă în vaccinurile antiantrax administrate militarilor britanici şi americani în timpul primului război din Golful Persic, mulţi dintre ei considerînd că aceasta este responsabilă pentru problemele neurologice cunoscute drept “sindromul războiului din Golf”. În Marea Britanie, vaccinul împotriva gripei A/H1N1 urmează să fie administrat unui număr de 11 milioane de persoane, incluse în categorii de risc. Specialişti şi militanţi britanici citaţi de Sunday Express şi-au exprimat însă îngrijorarea în legătură cu riscurile prezentate de amestecul de substanţe, apreciind că mercurul nu ar trebui inclus în nici un tip de vaccin.

Tînărul care a murit din cauza gripei A/H1N1, contractase boala în spital

Tînărul care a murit în Grecia din cauza complicaţiilor asociate gripei A H1N1 a contractat boala în spital, unde fusese internat din cauza unor probleme cardiace dublate de o infecţie pulmonară, a anunţat, ieri, Ministerul elen al Sănătăţii. Bărbatul, în vîrstă de 23 de ani, fusese internat în spital în 7 august şi a devenit prima victimă înregistrată în Grecia în urma pandemiei de gripă nouă. Ministerul Sănătăţii a precizat că, “în conformitate cu termenii statisticilor ştiinţifice internaţionale”, nu se poate considera că decesul s-a datorat virusului. “Infecţia gripală s-a adăugat în cursul ultimelor două zile”, precizează Ministerul Sănătăţii. Conform Ministerului elen al Sănătăţii, în Grecia au fost diagnosticate peste 1.400 de cazuri de gripă A/H1N1, în majoritate turişti străini. Grecia a fost prima ţară care a anunţat, la sfîrşitul lunii iulie, intenţia de a-i vaccina pe toţi cei 11 milioane de locuitori, ulterior precizînd că vaccinul va fi administrat numai persoanelor care doresc acest lucru.

Virusul depistat la păsări în Chile, “similar în proporţie de 100%” cu tulpina A/H1N1

Institutul pentru Sănătate Publică din Chile a confirmat, sîmbătă, că virusul gripei noi depistat în două ferme de păsări din centrul ţării este “similar în proporţie de 100%” cu tulpina virusului A H1N1 şi a fost transmis de la om la păsări. “Rezultatele preliminare ale analizelor au demonstrat că virusul depistat la curcani este acelaşi cu cel care a circulat în această iarnă în Chile”, arată Institutul. Chile este una dintre ţările cel mai grav afectate de pandemie de pe continentul american, înregistrând 116 decese şi 12.175 de cazuri de gripă nouă. Cazul de transmitere de la om la păsări, anunţat vineri de serviciile veterinare chiliene, este o premieră, însă Organizaţia internaţională pentru epizootii (OIE) a precizat că aşteaptă o confirmare a analizelor din partea altor laboratoare de referinţă. Institutul chilian pentru Sănătate Publică a precizat că analiza completă a genomului va fi disponibilă la sfîrşitul săptămînii viitoare, adăugînd că nu există nici un risc de transmitere a virusului prin consumul de carne de curcan. Chilienii consumă circa 4,5 kilograme de carne de curcan de persoană/an şi exportă 50% din producţie în ţările UE, restul fiind exportat pe pieţe din Mexic, Canada sau Japonia.

OMS recomandă folosirea antiviralelor numai în anumite cazuri de gripă nouă

OMS afirmă că persoanele care contractează virusul noii gripe, dar nu suferă de alte boli, nu trebuie tratate cu antivirale, majoritatea însănătoşindu-se în decurs de o săptămînă, recomandare care intră în contradicţie cu procedura britanică. În Marea Britanie, toţi pacienţii cu simptome de gripă sînt trataţi cu antivirale, însă recomandările OMS sugerează că efectele secundare ale acestora ar putea depăşi beneficiile în cazul persoanelor care nu suferă de alte boli. Totuşi, OMS precizează că antiviralele Tamiflu sau Relenza trebuie folosite în continuare în cazul pacienţilor cu boli grave, al celor a căror stare se deteriorează sau al celor care sînt incluşi în grupele de risc - femei însărcinate sau persoane care suferă de boli cronice de tipul diabetului. Departamentul britanic al Sănătăţii, care dispune de stocuri de antivirale pentru tratarea a pînă la 80% din populaţie, afirmă însă că va oferi medicamentele în cazul apariţiei simptomelor de gripă. Experţii OMS recomandă tratarea promptă cu antivirale pentru toţi copiii cu vîrste sub cinci ani la care boala se manifestă în formă gravă sau a căror stare se înrăutăţeşte, dar adaugă că, peste această vîrstă, “nu trebuie administrate antivirale decît în cazul în care boala persistă sau se agravează”.



12