Cele mai multe cazuri noi de gripă confirmate în ţările UE au fost înregistrate în Germania, unde, în intervalul 30 - 31 iulie, au fost depistaţi 738 de pacienţi infectaţi cu virusul A/H1N1. De asemenea, în Italia au fost confirmate, în doar 24 de ore, 357 de cazuri noi. În intervalul menţionat, în statele membre UE au fost raportate 2.403 de cazuri noi de gripă porcină. De la apariţia virusului, în Europa au fost depistate peste 26.430 de cazuri şi au murit de gripă porcină 39 de persoane, potrivit datelor centralizate de ECDC. Noul virus a fost semnalat, pentru prima dată, la sfîrşitul lunii martie, în Mexic, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat pandemie în 11 iunie. După aceea, boala s-a extins “cu o viteză fără precedent”, potrivit organizaţiei, care a subliniat că “în cursul pandemiilor precedente a fost nevoie de peste şase luni ca virusurile gripale să se propage aşa cum a făcut virusul A/H1N1 în mai puţin de şase săptămîni”.
SUA, ţara cea mai afectată de epidemia mondială de gripă
SUA, ţara cea mai afectată de pandemia de gripă A/H1N1, înregistrase vineri încă 51 de decese legate de virus, faţă de săptămîna precedentă, bilanţul total urcînd la 353. Potrivit cifrelor publicate vineri în raportul săptămînal al Centrului american de control şi prevenire a bolilor (CDC), 5.514 de persoane au necesitat spitalizare din cauza virusului gripei noi. CDC a anunţat de asemenea în raportul său că nu va mai publica numărul de cazuri individuale confirmate sau probabile, şi nici totalul centralizat al cazurilor înregistrate în cele 50 de state americane. “CDC va publica săptămînal numărul total al spitalizărilor şi deceselor şi va continua să îşi folosească sistemele de supraveghere obişnuite pentru a urmări progresia epidemiei de gripă A/H1N1”, se arată pe site-ul instituţiei. Pe de altă parte, America Latină a depăşit pragul de 600 de morţi. Cele mai mari creşteri ale numărului de decese au venit din Brazilia şi Chile, una dintre ţările din sudul Americii Latine unde iarna australă este mai aspră. Doar Argentina şi Mexicul, focar mondial al pandemiei în aprilie, au fost mai dur afectate în regiune, care numără 380 de milioane de locuitori. America Latină numără peste două treimi dintre victimele pandemiei la nivel mondial, în număr de 816 potrivit ultimului bilanţ al Organiazaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat luni şi probabil depăşit. Liderii din America Latină îşi fac griji că nu vor avea acces la viitoarele vaccinuri, care ar trebui să fie disponibile în toamna boreală, pentru că ţările dezvoltate, precum Statele Unite şi cele europene, şi-au rezervat deja majoritatea cantităţile ce vor fi produse. În unele ţări, problema actuală este aprovizionarea cu antivirale. În Brazilia, ţara cu cea mai mare populaţie din regiune, guvernul a decis interzicerea vînzării de Tamiflu în farmacii, pentru a garanta accesul la medicament celor care au nevoie de el. Unii brazilieni au traversat frontiera şi au mers să-l procure din Uruguay, unde medicamentul se vinde la liber.
Al doilea caz de gripă nouă în Republica Moldova
Republica Moldova a înregistrat la finele săptămînii cel de-al doilea său caz de gripă porcină, la o fetiţă de un an şi jumătate care intrase în contact cu prima pacientă infectată cu virusul A/H1N1. Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au precizat că fetiţa a fost internată la spitalul de boli contagioase “Toma Ciorbă”, dar informaţii despre starea ei nu au fost date publicităţii. Copiii fac parte dintre grupele cu risc ridicat, organismul lor neavînd un sistem imunitar suficient de puternic. Deşi considerat puţin periculos, virusul gripei porcine provoacă uneori complicaţii şi chiar decesul, la persoane cu o sănătate deja fragilă. Chişinăul anunţase miercuri primul său caz de gripă porcină, la o tînără de 24 de ani care călătorise în Europa. Pînă în prezent, au fost identificate 25 de persoane care au fost în contact cu tînăra după revenirea acesteia din Europa. Toate aceste persoane se află sub supraveghere medicală.