Gripa nouă în lume...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă în lume...

Sănătate 21 Noiembrie 2009 / 00:00 1113 accesări

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat cel puţin 6.750 de decese cauzate de gripa A/H1N1, cu 500 mai multe (8%) în decurs de o săptămână, potrivit celui mai recent bilanţ al organizaţiei, publicat ieri. Numărul deceselor cauzate de virusul pandemic apărut în martie-aprilie era de “cel puţin 6.750” la 15 noiembrie, în 206 ţări şi teritorii din lume, a afirmat OMS, care semnalează “indicii că epidemia a ajuns la un vârf în anumite regiuni din emisfera de nord”. Continentul american rămâne cel mai grav afectat, cu peste 4.806 decese, urmat de regiunea Asia-Pacific (cel puţin 1.323 de decese) şi Europa (cel puţin 350 de decese). “Transmiterea gripei rămâne activă şi extinsă din punct de vedere geografic în Staele Unite, chiar dacă boala pare să fi atins recent apogeul în anumite regiuni, cu excepţia nord-estului Statelor Unite”, potrivit OMS. “În Canada, transmiterea gripei continuă să se intensifice, fără a arăta clar că aceasta a atins un maxim”, adaugă organizaţia, într-un comunicat. În Europa, virusul este deosebit de activ în nordul, estul şi sud-estul continentului. Epidemia pare să fi atins un maxim în Islanda, Irlanda, Marea Britanie (Irlanda de Nord) şi Belgia, în timp ce numărul afecţiunilor gripale este în “creştere puternică” în Serbia, Republica Moldova, Norvegia, Lituania şi Georgia, precum şi în Belarus, Bulgaria, România şi Ucraina. O creştere puternică a prezenţei virusului A/H1N1 a fost, de asemenea, remarcată în Israel, în cursul ultimelor săptămâni. În Asia Centrală, virusul este deosebit de activ în Kazahstan, Uzbekistan şi Afganistan (mai ales în regiunea Kabul şi în provinciile din sudul şi nord-estul ţării). Gripa a avut un “impact sever” asupra sistemului de sănătate din Mongolia, unde epidemia pare totuşi să fi atins apogeul în cursul ultimelor două săptămâni. În Japonia, “activitatea bolii rămâne ridicată, dar stabilă, şi ar putea să scadă uşor în zonele urbane puternic populate”, potrivit OMS, care semnalează că virusul A/H1N1 este în curs de a înlocui virusurile gripale sezoniere din China. Gripa este în declin în zonele tropicale din America Latină şi Asia, exceptând statele Peru şi Columbia, precum şi Sri Lanka, semnalează OMS.

• 636 de cazuri mortale în zona europeană

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a înregistrat 87 de noi cazuri mortale de gripă A/H1N1 în ultimele 24 de ore în UE şi ţările membre Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (EFTA), bilanţul total al deceselor provocate de această boală ajungând la 636, potrivit site-ului instituţiei. O creştere semnificativă a cazurilor mortale de gripă A/H1N1, cu aproape 30 de decese, a fost înregistrată în Spania şi Marea Britanie, care au depăşit pragul de 100, respectiv 200 de morţi, fiind ţările cele mai afectate din UE şi zona EFTA.

• Al optulea deces de gripă A/H1N1 în R. Moldova

Medicii moldoveni au anunţat ieri un al optulea deces din cauza gripei A/H1N1 în Republica Moldova, unde în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 65 de cazuri noi de gripă pandemică, numărul total al bolnavilor ajungând astfel la 1.160. Potrivit Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNSPM), pâna ieri au fost raportate 2.322 de cazuri suspecte, în timp ce alte 220 probe prelevate de la persoane care prezinta simptome gripale sunt analizate de Laboratorul Naţional.

• 23 de morţi în Bulgaria

Gripa A/H1N1 a provocat moartea a 23 de persoane în Bulgaria, conform unui nou bilanţ, însă numărul bolnavilor începe să scadă, a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Bojidar Nanev. Numărul morţilor a ajuns la “23, dintre care cel puţin trei sferturi sufereau de o altă boală gravă. Peste jumătate (dintre aceste persoane) s-au adresat medicilor prea târziu”, a declarat ministrul. În prezent sunt spitalizaţi 177 de bolnavi, faţă de 350, cu o săptămână în urmă. Alţi 511 bolnavi sunt trataţi de pneumonie, dezvoltată în urma contractării gripei, în comparaţie cu 660 de astfel de cazuri, săptămâna trecută, a precizat ministrul. Bulgaria a declarat la 6 noiembrie stare de epidemie naţională, în urma unui val de îmbolnăviri şi anunţului celui de al şaselea deces. Şcolile au fost închise pentru o săptămână, iar spitalele şi-au suspendat activităţile planificate şi întâlnirile prestabilite cu femeile însărcinate şi copiii. La începutul lui noiembrie, Bulgaria le-a cerut Statelor Unite şi Uniunii Europene să îi furnizeze 200.000 de doze de medicamente. Populaţia s-a plâns de lipsa unor medicamente ca Tamiflu sau Relenza în farmaciile din ţară, unde nu se găsesc nici măşti de protecţie.

• Guvernul chinez vrea date exacte despre răspândirea A/H1N1

Guvernul Chinei a cerut autorităţilor regionale să ofere date mai clare despre răspândirea gripei A/H1N1, după ce un medic şi-a exprimat dubiile în legătură cu numărul deceselor înregistrate până acum. Autorităţile din domeniul medical au fost îndemnate să ia măsuri serioase pentru combaterea gripei porcine şi pentru înregistrarea îmbolnăvirilor. Potrivit comunicatului, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Deng Haihua, este strict interzisă ascunderea, omiterea sau întârzierea anunţării numărului de decese cauzate de gripa A/H1N1. Un expert medical din provincia Guangdong (sud), Zhong Nanshan, apreciază că numărul deceselor este mult mai mare decât cel anunţat, numeroase cazuri fiind ascunse. “Nu am încredere în cifrele naţionale privind decesele cauzate de virusul A/H1N1”, a declarat Zhong. Potrivit datelor oficiale, gripa porcină a provocat decesul a 53 de persoane în China, fiind înregistrate 70.000 de îmbolnăviri.

• Austria, la al treilea caz mortal de gripă

Austria a înregistrat, vineri, cel de-al treilea caz mortal de gripă A/H1N1, al unui bărbat în vârstă de 41 de ani, în timp ce autorităţile sanitare au apreciat că închiderea şcolilor nu mai este adecvată, din cauza amplorii epidemiei. Bărbatul, un bavarez, a decedat în cursul nopţii la Salzburg, a anunţat o sursă medicală. El fusese spitalizat în urmă cu trei săptămâni în stare critică, după ce a fost contaminat cu virusul A/H1N1, şi a murit în urma complicaţiilor apărute brusc, printre care o hemoragie cerebrală, a precizat o purtătoare de cuvânt a spitalului.

Pe de altă parte, directorul general al serviciilor de sănătate publică, Hubert Hrabcik, a apreciat vineri că închiderea instituţiilor şcolare nu mai are sens, deoarece menţinerea la domiciliu nu mai este suficientă pentru a proteja copiii de epidemia care se răspândeşte.



12