Gripa nouă, în lume...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă, în lume...

Sănătate 17 Noiembrie 2009 / 00:00 1548 accesări

• Cinci cazuri mortale de gripă A/H1N1 în Croaţia

Un pacient de aproximativ 50 de ani, spitalizat la Zagreb pentru complicaţii generate de gripa A/H1N1 a decedat duminică, ridicând la cinci numărul victimelor pandemiei în Croaţia. Bărbatul fusese internat în spital în urmă cu zece zile, cu pneumonie virală. Aproximativ 3.100 de persoane au fost infectate cu virusul A/H1N1 în Croaţia de la apariţia acestuia, în iulie, în ţară, potrivit statisticilor oficiale. Peste jumătate din cazuri au fost înregistrate în cursul săptămânii trecute. Câteva zeci de persoane infectate sunt spitalizate în oraşele mari din ţară, în special la Zagreb, Split (sud) şi Rijeka (vest). Potrivit experţilor, primul vârf al epidemiei este aşteptat în cursul săptămânii viitoare. Vaccinarea populaţiei împotriva virusul A/H1N1 va începe în Croaţia la în decembrie.

• Reţelele de crimă organizată ruseşti vând pe Internet antivirale contrafăcute

Reţele de crimă organizată ruseşti câştigă milioane de euro din vânzarea de antivirale contrafăcute pe Internet, profitând de teama britanicilor de a nu obţine aceste medicamente de la sistemul public de sănătate, susţine o companie de securitate informatică. Investigatorii din cadrul acestei companii de securitate informatică, “Sophos”, susţin că mii de astfel de escroci operează în special din Rusia şi se ocupă cu promovarea de produse ilegale prin intermediul unor farmacii virtuale false. Ei au constatat că primele cinci ţări care achiziţionează astfel Tamiflu şi alte medicamente antivirale sunt Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Canada şi Franţa. “Grupările criminale care se află în spatele acestor farmacii virtuale false pun în pericol vieţile, informaţiile personale şi datele de pe cărţile de credit ale clienţilor lor” a declarat Graham Cluley, din cadrul “Sophos”. El a avertizat că aceste grupări nu au nicio reţinere să promoveze aceste site-uri şi că vor proceda la fel pentru “exploatarea” datelor personale şi vinderea de “medicamente care reprezintă un pericol” pentru viaţa cumpărătorilor. “Sophos” estimează că aceste grupări pot câştiga între 10.000 şi 60.000 de lire sterline (11.000 şi 67.000 de euro) pe zi, iar îngrijorarea populaţiei faţă de gripa A H1N1 ar putea să contribuie la creşterea profitului.

• Ucraina anunţă 299 de decese

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a confirmat 299 de decese cauzate de gripă şi infecţii virale în 23 de regiuni ucrainene, inclusiv în oraşul Kiev şi în peninsula Crimeea. Majoritatea cazurilor mortale s-au înregistrat în regiunile Lvov (89) şi Ivano-Frankivsk (38). În regiunea Kiev s-au înregistrat 13 decese. În ultimele două săptămâni, cel puţin 1.364.939 de ucraineni s-au îmbolnăvit de gripă şi infecţii virale, iar 75.862 de persoane au fost spitalizate.

• China investighează moartea a două persoane vaccinate împotriva A/H1N1

Autorităţile chineze desfăşoară o anchetă medicală după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, moartea a două persoane care au fost vaccinate împotriva gripei A/H1N1. Potrivit ministerului, unul dintre cei doi morţi a fost profesor în provincia Hunan şi a decedat la câteva ore după vaccinare. Rezultatele preliminare ale unei autopsii, au aratătat că profesorul ar fi murit în urma unui atac de cord, în timp ce juca baschet. În legătură cu cea de a doua victimă, până în prezent nu a fost furnizat niciun detaliu. Ministerul Sănătăţii a început un program de imunizare împotriva virusului A/H1N1 în septembrie, până în prezent fiind vaccinaţi 12 milioane de chinezi. În paralel cu investigaţiile privind cea de a doua persoană moartă, oficiali chinezi din domeniul sănătăţii au dispus retragerea tuturor dozelor din lotul folosit pentru vaccinarea profesorului mort. În pofida faptului că vaccinul împotriva A/H1N1 a fost testat şi prezentat ca sigur, nicio inoculare nu poate fi considerată 100 la sută sigură şi poate cauza efecte adverse, inclusiv decesul.

• Peste 500 de cazuri mortale în zona europeană

Cel puţin 501 persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 în UE şi ţările membre Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (EFTA), potrivit bilanţului întocmit de Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC). La acest sfârşit de săptămână, două ţări, Polonia şi Kosovo, au anunţat primele decese din cauza gripei A/H1N1, ridicând la 24 numărul statelor unde pandemia a făcut victime. Cele mai multe au cazuri de decese au fost semnalate în Marea Britanie (185 cazuri), Spania (88), Franţa (59 decese), Italia (44).

• Polonia înregistrează un al doilea deces din cauza A/H1N1

Un bărbat de 48 de ani a murit din cauza gripei A/H1N1 în Polonia, unde numărul deceselor provocate de această boală a ajuns la două. Bărbatul a fost diagnosticat iniţial cu pneumonie şi a fost spitalizat în oraşul Cracovia (sud). Când starea acestuia s-a deteriorat, el a fost transferat la secţia de terapie intensivă a Spitalului din Lodz, unde s-a descoperit că a contractat virusul gripei A/H1N1. Pacientul, a cărui identitate nu a fost precizată, a murit luni dimineaţa.

Acesta este al doilea caz mortal în legătură cu gripa A H1N1, înregistrat în

Peste jumătate dintre cetăţenii ungari refuză să se vaccineze împotriva gripei A H1N1

• Peste jumătate dintre cetăţenii ungari refuză vaccinarea

Peste jumătate dintre cetăţenii ungari nu vor să se vaccineze împotriva virusului A/H1N1, relevă un sondaj de opinie realizat de Szonda Ipsos la 13 noiembrie. Totuşi, proporţia celor nu vor să se vaccineze a scăzut de la 73 la 57 la sută, faţă de sondajul realizat la 30 octombrie, în timp ce numărul ungarilor care vor să se vaccineze a crescut de la 13 la 18 procente. Zece la sută dintre respondenţi au declarat că s-au vaccinat deja, iar 15 la sută nu au vrut sau nu au putut să răspundă. Cel mai mare procentaj (60 la sută) al celor care au refuzat vaccinul se regăseşte la nivelul categoriei de vârstă 18-39 de ani. Întrebaţi despre motivele refuzului, 21 la sută dintre oponenţi şi-au exprimat temerea faţă de potenţialele efecte secundare ale vaccinului (faţă de la 27 de procente în sondajul precedent). Douăzeci la sută s-au opus oricărei modalităţi de vaccinare, iar 17 procente au susţinut că nu vor fi contaminaţi deloc. Numai 14 procente au fost influenţaţi de faptul că oficialii din domeniul Sănătăţii au susţinut în general administrarea vaccinului şi de faptul că mai mulţi politicieni s-au vaccinat la rândul lor. O proporţie de 57 la sută dintre cei chestionaţi au afirmat că s-au decis singuri, iar 47 de procente au spus că argumentele pro şi contra vaccinării au fost în esenţă de natură politică.

• R. Moldova înregistrează 888 de cazuri de gripă

Numărul total al cazurilor de gripă A/H1N1 confirmate de Laboratorul Naţional în Republica Moldova a ajuns la 888, la sfârşitul săptămânii trecute înregistrându-se 250 de cazuri noi. Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNSPM) a anunţat, luni dimineaţa, 250 de cazuri noi de gripă A/H1N1 înregistrate în ultimele două zile. Numărul total al bolnavilor a ajuns astfel al 888, dintre care şapte au murit. Ultimul deces a fost anunţat sâmbătă, fiind vorba despre o femeie de 31 de ani din Făleşti, care a cerut asistenţă medicală prea târziu. Potrivit CNSPM, luni se înregistrau în Republica Moldova 1.774 de cazuri suspecte de infecţie cu virusul gripal A H1N1. În prezent sunt analizate 128 de probe prelevate de la persoane care prezintă simptome de gripă.



12