• Italia înregistrează 54 de decese din cauza A/H1N1
Şase noi decese din cauza gripei A/H1N1, toate survenite în rândul unor persoane care sufereau deja de alte boli grave, au fost anunţate sâmbătă în Italia, ridicând la 54 de morţi bilanţul epidemiei în peninsulă. Campania, regiunea din jurul oraşului Neapole, continuă să fie teritoriul cel mai afectat de virus în Italia, cu patru decese din cele şase înregistrate sâmbătă şi cu 22 de victime în total. Gripa A/H1N1 a provocat primele victime în Piemont, unde o pensionară de 67 de ani a decedat la Novara, şi în Umbria, unde o femeie de 48 de ani, cu grave probleme respiratorii, a murit vineri. Italia are un program de vaccinare, care ar trebui să acopere 40 la sută din populaţie până în 2010.
• Cehia, la al doilea deces
Un ceh de vârstă medie, purtător al virusului gripei A/H1N1 a decedat vineri la spitalul din Ostrava, în nord-estul ţării, ceea ce ridică la doi numărul morţilor din cauza acestei boli în Cehia, a anunţat sâmbătă spitalul. “Pacientul de vârstă medie a decedat ieri, după ce a petrecut aproape o săptămână în secţia de boli infecţioase a spitalului nostru”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tomas Oborny. Bărbatul a decedat de pneumonie, care a fost o “consecinţă a gripei A/H1N1”, a precizat purtătorul de cuvânt. Primul caz mortal din cauza viruslui A/H1N1 în Cehia a fost cel al unei femei care a decedat la 22 octombrie într-un spital din Karlovy Vary, în vestul ţării, având şi alte probleme de sănătate.
• Primul deces de gripă nouă în Kosovo
Un tânăr a decedat sâmbătă la centrul spitalului universitar din Priştina, devenind prima victimă a gripei A/H1N1 în Kosovo, a anunţat Ministerul kosovar al Sănătăţii. Tânărul, de 31 de ani, originar din Glogovaţ, în sud-vestul Kosovo, a fost spitalizat joi în stare gravă, a anunţat ministerul într-un comunicat. Numărul persoanelor infectate de virus se ridică la 32 în Kosovo, a anunţat sursa citată.
• R. Moldova înregistrează al şaptelea caz mortal
O femeie de 31 de ani a murit vineri din cauza gripei A/H1N1, ridicând la şapte numărul cazurilor mortale provocate de această boală în R.Moldova, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii de la Chişinău. Femeia a fost internată miercuri cu diagnosticul de pneumonie bilaterală, iar vineri a decedat, a precizat Ministerul Sănătăţii. Cazul a fost anunţat sâmbătă, după ce a fost confirmată prezenţa virusului A/H1N1. R. Moldova înregistrează în prezent 1.576 de cazuri suspecte de gripă A/H1N1, dintre care 304 sunt în curs de investigare, iar 700 au fost deja confirmate. Şapte persoane, patru bărbaţi şi trei femei, care s-au prezentat tardiv la medic, au decedat.
• Primul caz mortal în Polonia
Polonia a înregistrat primul deces asociat gripei A/H1N1, a anunţat sâmbătă un oficial din cadrul serviciilor medicale din regiunea Gdansk, Jerzy Karpinski. “Laboratoarele sanitare din Olsztyn (nord-est) tocmai ne-au confirmat prezenţa virusului A/H1N1 în corpul unui bărbat de 37 de ani care a decedat ieri la ora 17.00, la spitalul de boli infecţioase din Gdansk”, a declarat Karpinski. Victima a fost spitalizată iniţial la Puck (nord), unde a fost diagnosticată cu pneumonie acută. Starea sa de sănătate nu a încetat să se agraveze, motiv pentru care a fost transportat joi la Gdansk. Bărbatul a decedat vineri din cauza complicaţiilor respiratorii. Polonia a refuzat pentru moment să cumpere vaccinuri împotriva gripei A/H1N1, apreciind că acestea nu au fost încă suficient testate de autorităţile medicale.
• Val de decese în provincia canadiană Ontario
Cel puţin 24 de persoane au murit din cauza gripei A/H1N1 în Ontario în perioada 10-12 noiembrie, ridicând la 161 numărul total al victimelor provocate de această boală în Canada, potrivit datelor publicate vineri pe site-ul Agenţiei naţionale pentru sănătate publică. Numărul deceselor a crescut cu circa 60 de la începutul lunii. Provinciile cele mai afectate sunt, în ordine, Ontario, Qubec, British Columbia şi Alberta. Campania de vaccinare care se desfăşoară în ţară ar putea să se accelereze, Ministerul Sănătăţi aprobând vineri folosirea unui vaccin fără aditivi pentru femeile însărcinate şi pentru orice persoană sănătoasă cu vârsta între zece şi 64 de ani. Într-o primă fază, Canada a ales să utilizeze, cu excepţia femeilor însărcinate, un vaccin cu aditivi care întărea efectul imunizant. Noul vaccin a fost deja trimis în provincii, ceea ce ar trebui să permită realizarea, mai rapid, a programului de imunizare care a fost marcat de insuficienţa dozelor la începutul campaniei.