• Portugalia înregistrează primul deces din cauza gripei A/H1N1
Un bărbat de 41 de ani, suferind de probleme renale şi purtător al virusului gripei A/H1N1, a decedat într-un spital din Porto, devenind primul caz mortal legat de acest virus în Portugalia, a anunţat ministrul portughez al Sănătăţii, Ana Jorge. “Ministerul Sănătăţii a fost informat, de spitalul Santo Antonio, din Porto, despre moartea unui bolnav spitalizat, din cauza unei infecţii abdominale bacteriene şi a unei pneumonii. În cursul bolii sale, a fost diagnosticat virusul A/H1N1\", a declarat Jorge, într-o conferinţă de presă, la Coimbra. Bolnavul, un emigrant portughez care locuia în Franţa şi se afla în vacanţă în Portugalia, suferea din cauza respingerii de către organismul său a unui rinichi grefat în urmă cu 14 ani. Bărbatul a fost spitalizat în Franţa pînă la sfîrşitul lunii august, apoi a mers în Portugalia cîteva zile mai tîrziu. La începutul lunii septembrie, starea sa de sănătate s-a deteriorat şi a trebuit să fie spitalizat din nou. Medicii au descoperit că bolnavul era purtător al virusului gripei A/H1N1, după ce doi bolnavi spitalizaţi la aceeaşi secţie au fost testaţi pozitiv. Medicii au decis atunci să le facă analize mai multor pacienţi, a explicat Jorge. “La 15 septembrie, rezultatul analizelor efectuate la acest bolnav a fost pozitiv. Starea sănătăţii bolnavului a fost în permanenţă gravă”, a declarat ministrul portughez, precizînd că alte detalii despre acest caz vor fi comunicate ulterior, în timpul unei conferinţe de presă realizate de echipa medicală care l-a supravegheat pe bolnav. Potrivit ultimului bilanţ al Direcţiei Generale de Sănătate publicat miercuri, 2.213 persoane au fost infectate cu virusul gripei A/H1N1 în Portugalia pînă la 20 septembrie, între care 20 au necesitat spitalizare.
• Doar trei miliarde de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1 pot fi produse anual
Industria farmaceutică nu va putea produce anual decît trei miliarde de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ieri, precizînd că acest vaccin nu va provoca mai multe efecte secundare decît cele împotriva gripei de sezon. OMS preconiza pînă în prezent o producţie anuală de aproximativ cinci miliarde de doze. Un purtător de cuvînt al organizaţiei apreciase săptămîna trecută că producţia va fi în realitate “cu mult inferioară”, fără a oferi însă cifre. Pe de altă parte, rezultatele testelor realizate pînă în prezent sugerează că vaccinul este la fel de sigur ca vaccinurile împotriva gripei de sezon.
• ONU are nevoie de 1,48 miliarde de dolari pentru combaterea virusului
Naţiunile Unite (ONU) au nevoie de 1,48 miliarde de dolari (un miliard de euro) pentru a ajuta ţările sărace să combată virusul A/H1N1, arată un document oficial. “Toate costurile incluse în acest document sînt estimări iniţiale care au rolul finanţării asistenţei pe o perioadă de 12 luni”, se arată în documentul publicat pe site-ul Grupului ONU pentru Dezvoltare (UNDG). ONU precizează că toate costurile diferă în funcţie de ţară şi de urgenţa intervenţiilor. Cele 1,48 de miliarde necesare vor permite finanţarea a trei categorii de costuri, explică ONU. Din aceste costuri, 1,14 miliarde de dolari vor permite achiziţionarea medicamentelor esenţiale pentru tratarea cazurilor grave, pentru vaccinarea personalului medical şi din alte servicii esenţiale. Aproximativ 240 de milioane de dolari sînt necesare pentru pregătirea ţărilor, iar 80 de milioane pentru agenţiile ONU implicate. Potrivit documentului, aproximativ 85 de ţări în curs de dezvoltare vor avea nevoie de susţinerea organizaţiilor umanitare pentru a avea acces la vaccinuri împotriva A/H1N1. Gripa A/H1N1 a provocat moartea a cel puţin 3.486 de persoane din întreaga lume, potrivit datelor OMS. Majoritatea deceselor au avut loc în America de Nord şi de Sud (2.625 de cazuri). OMS avertiza, zilele trecute, că emisfera sudică trebuie să se aştepte la un nou val de gripă de tip A/H1N1.