Gripa nouă, în lume...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gripa nouă, în lume...

Justiție 14 Iulie 2009 / 00:00 409 accesări

Şase persoane au contractat virusul gripei porcine în Letonia, dar starea lor de sănătate este bună, a anunţat ministrul leton al Sănătăţii, Baiba Rozental. Potrivit ministrului, vectorii virusului sînt turişti reveniţi din străinătate. De altfel, ministrul a avertizat că virusul va reveni în Letonia în cursul iernii. Letonia a devenit cel de-al 100-lea stat afectat de gripă porcină. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi (OMS), pînă acum s-au înregistrat 94.512 cazuri de gripă porcină în întreaga lume, ţările cele mai afectate fiind SUA, Mexic, Canada, Marea Britanie, Chile şi Australia.

Recomandările privind vaccinarea, adaptate la situaţia epidemiologică

Statele membre OMS trebuie să adapteze recomandările organizaţiei privind vaccinarea în funcţie de “situaţia lor epidemiologică”, în special în funcţie de gravitatea simptomelor, a declarat Marie-Paule Kieny, directoarea serviciului pentru vaccinuri din cadrul organizaţiei. Pandemia de gripă porcină nu poate fi oprită, aşa că toate ţările vor avea nevoie de vaccinuri, a avertizat responsabilul.

Experţii consultaţi de OMS au fixat drept o prioritate vaccinarea angajaţilor din sectorul medical, “pentru a menţine sistemul sanitar funcţional”, a mai spus ea.

Niciun caz nou de gripă nouă pe teritoriul României

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anuţat că specialiştii Centrului Naţional pentru Boli Transmisibile nu au mai depistat niciun caz nou de gripă nouă. În continuare, medicii MS reamintesc populaţiei că toate persoanele care călătoresc trebuie să respecte măsurile preventive. Este foarte important ca cei care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la medic.

Sfaturi care trebuie respectate

Dacă prezentaţi tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius, prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Cînd tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă, astfel reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mîinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mîinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Dacă sînteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi. Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile, dar şi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.



12