Autorităţile sanitare canadiene s-au declarat îngrijorate cu privire la faptul că gripa A/H1N1 afectează în special tinerii şi de apariţia unor “cazuri grave” la persoane fără alte probleme de sănătate, ceea ce s-ar putea explica printr-o mutaţie a virusului. Informaţiile preliminare relevă faptul că majoritatea persoanelor infectate în Canada au mai puţin de 20 de ani, iar cazurile sînt foarte puţin numeroase la persoanele cu vîrste de peste 65 de ani, a declarat doctorul David Butler Jones. În privinţa cazurilor de gripă sezonieră, cei cu vîrste de peste 65 de ani reprezintă, în general, un sfert dintre persoanele infectate. Marea majoritate a cazurilor de gripă A/H1N1 continuă să fie vindecabile, dar “se observă o serie de cazuri foarte grave şi aceste cazuri grave îngrijorează autorităţile”, a precizat doctorul. Medicii mai spun că, în timpul unei epidemii de gripă este normal să fie înregistrate cazuri grave, în principal la persoanele care suferă deja de afecţiuni precum probleme pulmonare cronice sau de diabet. Autorităţile au constatat, de cîteva săptămîni, apariţia unor cazuri în care persoane sănătoase înainte de a contracta virusul, s-au îmbolnăvit foarte grav şi a fost necesară conectarea acestora la aparate de respiraţie artificială, a explicat el. “Urmărim îndeaproape aceste cazuri pentru a încerca să înţelegem (...) dacă virusul se transformă şi devine mai virulent sau dacă există alţi factori precum diferenţele în privinţa sistemului imunitar sau altele”, a adăugat specialistul canadian. El a mai adăugat că din cauza acestor cazuri grave, chiar dacă sînt în număr mic, trebuie vigilenţă maximă. Potrivit ultimelor statistici oficiale, Canada a înregistrat 7.983 de cazuri de gripă A/H1N1 confirmate prin teste de laborator. Dintre aceste cazuri, 636 au necesitat spitalizare şi au fost constatate 25 de decese de la începutul pandemiei. Doctorul Butler Jones a declarat, de asemenea, că autorităţile intenţionează să înceapă procesul de vaccinare în octombrie şi să-l finalizeze pînă spre sfîrşitul lui decembrie, dar nu au luat încă o hotărîre cu privire la categoriile care vor avea prioritate.
Primul deces în Spania
O femeie de origine marocană, în vîrstă de 20 de ani şi infectată cu virusul A/H1N1, a decedat la Madrid, devenind prima victimă a gripei porcine în Spania, a anunţat Ministerul spaniol al Sănătăţii. Decesul a survenit în zorii zilei din cauza unei boli respiratorii provocate de gripa A/H1N1, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, care precizează că este vorba despre o femeie marocană de 20 de ani, care suferea de astm. Tînăra femeie, internată la 15 iunie, în stare gravă, a fost adusă la spital însărcinată în luna a şaptea, iar medicii i-au făcut, luni, operaţie cezariană după ce constataseră o nouă agravare a stării ei de sănătate. Copilul este sănătos şi nu este afectat de virus, a precizat ministerul spaniol. Potrivit ultimului bilanţ difuzat pe site-ul MS, 717 persoane au fost infectate în total în Spania de la momentul propagării virusului. Un alt pacient este spitalizat de mai multe zile, în stare gravă, în Catalonia (nord-est). Virusul A/H1N1 al gripei porcine continuă să se extindă, el contaminînd pînă în prezent 70.893 de persoane în 116 ţări şi teritorii şi provocînd 311 decese, relevă ultimul bilanţ publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Virusul gripei spaniole din 1918 a creat o “dinastie virală”
Virusul care a provocat pandemia de gripă spaniolă în 1918 a creat o familie virală care persistă şi în prezent, potrivit unui studiu american publicat în New England Journal of Medicine. Virusul A/H1N1 al gripei spaniole nu numai că a provocat moartea a zeci de milioane de persoane în întreaga lume în 1918, dar s-a transmis şi la porci în timpul acestei pandemii şi continuă să evolueze şi în prezent, explică autorii studiului. “Descendenţii virusului au continuat să circule timp de nouă decenii”, precizează unul dintre autorii studiului, Anthony Fauci, directorul Institutului naţional american pentru alergii şi boli infecţionase (NIAID).
“Astfel, din 1918, virusul a folosit o serie de artificii ale evoluţiei pentru a supravieţui sub o formă sau alta”, creînd un complex de tulpini virale noi dotate cu gene noi ca urmare a multiplelor combinări, explică cercetătorii. “Toate virusurile gripei de tip A care circulă între oameni în prezent - atît cele responsabile de gripele sezoniere cît şi de pandemii - sînt descendente directe sau indirecte ale tulpinei virusului din 1918”, dezvăluie doctorul Jeffrey Taubenberger, virusolog din cadrul NIAID. “Se poate considera, deci, că trăim într-o perioadă a pandemiilor din 1918”, adaugă acesta.