Preşedintele Israelului, supus analizelor pentru depistarea viruslui A/H1N1
Preşedintele Israelului, Shimon Peres, şi 15 angajaţi ai reşedinţei prezidenţiale au fost supuşi analizelor medicale pentru depistarea virusului noii gripe, după întîlnirea pe care au avut-o săptămîna trecută cu adolescenţi diagnosticaţi cu acest virus. Ministerul israelian al Sănătăţii a recomandat efectuarea urgentă de analize medicale de teamă că preşedintele sau angajaţii acestuia ar fi putut contracta virusul A/H1N1. Întîlnirea a avut loc la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim, iar Peres s-a fotografiat şi s-a îmbrăţişat cu tinerii care ulterior au fost diagnosticaţi ca fiind infectaţi cu virusul noii gripe. Analizele medicale efectuate au demonstrat că nici Shimon Peres, nici membrii personalului de la reşedinţa prezidenţială nu sînt infectaţi cu virusul A/H1N1.
Pînă marţi, în Israel existau 152 de cazuri de gripă nouă, inclusiv la un funcţionar din cadrul Knessetului al cărui nume nu a fost dezvăluit.
Australia ridică nivelul de alertă în privinţa gripei porcine
Australia a ridicat, ieri, nivelul de alertă în privinţa gripei porcine A/H1N1, a anunţat ministrul Sănătăţii, în condiţiile în care numărul cazurilor înregistrate în această ţară a depăşit 2.000. Autorităţile au creat un nou nivel de alertă numit protecţie, care permite un răspuns mai eficient împotriva virusului, a afirmat ministrul Nicola Roxon. În Australia au fost inventariate 2.026 de cazuri, dintre care 1.210 numai în statul Victoria (sud-est). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat, la 11 iunie, nivelul 6 de alertă maximă în faţa gripei porcine A/H1N1, considerată de acum ca prima pandemie mondială a secolului al XXI-lea. Se pare că situaţia din Australia a fost, într-o mare parte, la originea deciziei OMS. Nicola Roxon a afirmat recent că urmările medicale ale maladiei rămîn moderate şi a adăugat că cele patru persoane aflate în tratament intensiv sufereau de probleme de sănătate anterioare. Australia se pregăteşte însă să intre în perioada de iarnă australă, lucru care, în opinia specialiştilor, ar putea favoriza o mutaţie a virusului către o formă mai periculoasă.
Două noi cazuri de gripă porcină sînt semnalate în Grecia
Două noi cazuri de gripă porcină au fost înregistrate în Grecia, numărul total de cazuri în această ţară ajungînd astfel la 25 de la 18 mai, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. Noii pacienţi sînt o femeie de 24 de ani, care se întorsese din Statele Unite, şi un copil de 9 ani care venise din Australia. Numărul a ajuns la 25, iar 11 dintre pacienţi sunt deja vindecaţi. Ministerul a subliniat că simptomele bolii continuă să fie benigne şi nu există motive de îngrijorare.
Un institut brazilian a identificat o nouă tulpină a virusului gripei porcine
Institutul brazilian de bacteriologie Adolfo Lutz a identificat o nouă tulpină a virusului gripei porcine la un pacient din statul Sao Paulo, numită A/Sao Paulo/1454/H1N1. Institutul a spus că a reuşit să izoleze virusul şi a comparat eşantioanele braziliene cu unele “provenind din California”, potrivit unui comunicat. Deocamdată nu este posibil de spus dacă noua tulpină este mai agresivă. Echipa medicului Terezinha Maria de Paiva de la institut “a izolat la sfîrşitul lunii aprilie noua tulpină, numită A/Sao Paulo/1454/H1N1conform normelor OMS”, potrivit comunicatului. Caracteristicile genetice ale virusului sînt cruciale pentru producerea unui eventual vaccin împotriva bolii care a contaminat 36.000 de persoane din 76 de ţări şi a provocat deja 163 decese.