Gripa porcină a contaminat, pînă ieri, 4.379 persoane în 29 de ţări şi s-a soldat cu 49 de morţi, potrivit unui nou bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Creşterea semnificativă a numărului de cazuri confirmate rezultă dintr-o explozie puternică în SUA, care este acum cea mai afectată ţară. Numărul statelor afectate rămîne stabil, la 29, în schimb acum există patru ţări ce au înregistrat decese. În SUA au fost semnalate cele mai numeroase cazuri, respectiv 2.254, dintre care două mortale, în Mexic 1.626 cazuri, din care 45 mortale, în Canada 280 cazuri, unul mortal, în Costa Rica - opt cazuri, unul mortal, în Spania - 93, în Marea Britanie - 39, în Franţa - 12, în Germania - 11, în Italia - nouă, în Israel - şapte, în Noua Zeelandă - şapte, în Brazilia - şase, în Japonia - patru, în Olanda, Coreea de Sud şi Panama - cîte trei cazuri, în Salvador - două, iar în Argentina, Australia, Austria, Columbia, Danemarca, Guatemala, China (Hong Kong), Irlanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Elveţia - cîte una caz. Precedentul bilanţ, anunţat sîmbătă, indica 3.440 cazuri în 29 de ţări şi 48 decese. În Europa au fost confirmate 173 de cazuri, fiind pentru prima dată confirmate cazuri în Finlanda, Norvegia şi în Polonia. Totodată, a fost înregistrat primul deces în Canada.
Primul deces în Costa Rica
Un bărbat în vîrstă de 53 de ani a murit, sîmbătă, de gripă porcină în Costa Rica, constituind primul deces înregistrat în America Centrală, a anunţat ministrul Sănătăţii, Maria Luisa Avila. Bolnavul, a cărui identitate nu a fost divulgată, era spitalizat, de săptămîna trecută, la San Jose. El suferea de diabet şi de o afecţiune pulmonară cronică, a precizat ministrul. Victima a murit sîmbătă în zori. Alţi opt bolnavi purtători ai virusului au fost depistaţi în Costa Rica, ţara din America Centrală cea mai afectată de epidemie pînă în prezent.
O a treia persoană a murit în statul Washington
O a treia persoană a murit în Statele Unite din cauza gripei porcine, în nord-vestul ţării, în statul Washington. Un bărbat în vîrstă de 30 de ani, care suferea de probleme cardiace cronice, a decedat din cauza a ceea ce par să fie complicaţii provocate de virusul A/H1N1 al gripei porcine, au anunţat într-un comunicat responsabilii din domeniul sănătăţii ai acestui stat. “Acest deces este tragic. Ne reaminteşte în mod dureros că această gripă este gravă şi poate fi fatală. Agenţiile noastre pentru sănătate publică fac tot ce pot pentru a urmări şi administra această epidemie şi pentru a proteja populaţia statului nostru”, a declarat guvernatorul Washingtonului, Chris Gregoire. Statul Washington a înregistrat, în total, 101 cazuri confirmate de gripă porcină. Într-o declaraţie dată publicităţii ieri, pe această temă, ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a spus că mortalitatea în cazul gripei porcine este de circa 1,7%, iar mortalitatea în cazul gripei sezoniere este de 0,1%.
Italia şi Norvegia confirmă noi cazuri
Ministerul italian al Sănătăţii a anunţat primul caz de gripă contractat pe teritoriul ţării. Specialiştii spun că este primul caz în care virusul a fost transmis pe teritoriul Italiei şi nu vizează o persoană care a revenit din Mexic sau Statele Unite. Persoana contaminată este un bărbat în vîrstă de 70 de ani, bunicul unui copil de 11 ani care a revenit din Mexic şi care este internat într-un spital din Roma, a precizat Ministerul italian al Sănătăţii, adăugînd că şi bunicul a fost internat. Autorităţile italiene au afirmat că este vorba despre un “caz de contaminare familială”, iar astfel de cazuri probabile au mai fost înregistrate şi în alte ţări. Pînă în prezent, în Italia fuseseră confirmate şase cazuri de contaminare cu virusul gripei porcine. Două prime cazuri de gripă porcină au fost confirmate şi în Norvegia - un bărbat şi o femeie care s-au întors din Mexic - au fost confirmate la Oslo de autorităţile sanitare norvegiene.