Grup de lucru împotriva armelor de foc în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grup de lucru împotriva armelor de foc în SUA

Externe 20 Decembrie 2012 / 00:00 248 accesări

Preşedintele american, Barack Obama, îl va numi mâine pe vicepreşedintele Joe Biden la conducerea grupului de lucru însărcinat cu formularea unui răspuns la violenţele cu arme de foc, în urma atacului de la şcoala din Connecticut. Obama a anunţat oficial această nominalizare, în timpul unei conferinţe de presă susţinute ieri dimineaţă, a anunţat ”New York Times”. Acest grup de lucru va analiza în ce mod va fi reglementată vânzarea puştilor de asalt şi a încărcătoarelor cu capacitate mare. Va lucra totodată asupra politicilor legate de sănătatea mintală şi a violenţei în cultura populară. De la atacul de vineri din şcoala Sandy Hook din Newtown, Connecticut, care s-a soldat cu moartea a 26 de persoane, dintre care 20 de copii, preşedintele Obama a promis să acţioneze decisiv împotriva violenţelor legate de armele de foc.

Câteva zeci de familii ale victimelor unor atacuri armate s-au reunit marţi, în faţa Congresului SUA, pentru a cere oprirea acestor masacre care îndoliază frecvent ţara. La iniţiativa asociaţiei pentru controlul armelor Brady Campaign to Prevent Gun Violence, familiile victimelor unor atacuri armate sângeroase de la Virginia Tech, Aurora sau Columbine au prezentat presei o scrisoare deschisă adresată Casei Albe şi congresmenilor, în care reclamă ”o acţiune rapidă”. Atacul armat de la Virginia Tech, cel mai sângeros din istoria americană, s-a soldat cu 32 de morţi în rândul studenţilor şi profesorilor de la această universitate, în 2007. 12 persoane au fost ucise într-un cinematograf la Aurora, în statul Colorado, în iulie 2012, iar alte 12, la un liceu din Columbine, în 1999.

BILANŢUL EXECUŢIILOR Cu nouă state americane din 50 care au executat prizonieri în 2012, pedeapsa capitală este din ce în ce mai ”marginalizată” în SUA, conform raportului anual al experţilor Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea (DPIC) publicat marţi. Acesta este anul în care Connecticut a devenit al 17-lea stat american care a abolit pedeapsa capitală, ridicând la 29 numărul de state care au renunţat la pedeapsa supremă, fie prin lege, fie în fapt. Numărul execuţiilor în 2012 este acelaşi cu cel din 2011, 43, însă a scăzut cu jumătate în raport cu 1999, anul cu cele mai multe execuţii de când Curtea Supremă a reinstituit pedeapsa capitală, în 1976. Numărul condamnărilor la moarte şi-a continuat scăderea. Cu 78 de pedepse cu moartea pronunţate în 2012, ţara continuă să renunţe la a opta pentru pedeapsa supremă, confirmând un fenomen iniţiat acum câţiva ani şi marcând cea de-a doua cea mai puternică scădere a acestor sentinţe (74%) în raport cu anul record 1996, când 315 persoane au primit pedeapsa cu moartea. Chiar şi statele care aplică cel mai des pedeapsa capitală, precum Virginia, al doilea ca număr total de execuţii, după Texas şi cele două state Carolina nu au avut condamnări sau execuţii în 2012. Niciun deţinut nu a fost executat în statele din sud, Georgia, Alabama şi Louisiana şi chiar Texas, care a avut 15 execuţii, nu a pronunţat decât nouă sentinţe de pedepse cu moartea, anunţând un nou declin în acest stat care deţine recordul de execuţii în SUA.

Taguri articol


12