Preşedintele rus a semnat luni un decret de înfiinţare a unui grup de lucru interguvernamental în materie de corupţie, la conducerea căruia l-a desemnat pe unul dintre consilierii săi, fost membru KGB. Fost general KGB şi director-adjunct al FSB în momentul alegerii lui Vladimir Putin la Kremlin, Viktor Ivanov este considerat drept unul dintre "siloviki", resposabili influenţi din armată, poliţie şi servicii secrete, care din 1999 au pătruns puternic în Guvern şi în rîndurile administraţiei prezidenţiale.
Liderul de la Kremlin îndeamnă în mod sistematic la luptă împotriva corupţiei din Rusia, apreciind că acest flagel reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea dezvoltării economice a ţării. Rusia s-a alăturat, în urmă cu o săptămînă, Grupului Statelor împotriva Corupţiei, format în cadrul Consiliului Europei. Membrii acestui grup s-au angajat să lupte împotriva corupţiei participînd la un proces de evaluare reciprocă. Grupul este format din 42 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, cărora li se adaugă Muntenegru şi Statele Unite.
Preşedintele rus a semnat, în martie 2006, legea care ratifică această convenţie a Naţiunilor Unite privind corupţia, menită să ajute statele membre să combată acest flagel atît în sectorul public, cît şi în cel privat. Aşa-numită Convenţie de la Merida din Mexic, adoptată în urmă cu doi ani, a fost ratificată de 38 din cele 140 de state semnatare în momentul intrării sale în vigoare, la 14 decembrie.