Observatorul astronomic european XMM-Newton a detectat cel mai important grup de galaxii observat vreodată în Universul îndepărtat, descoperire ce ar putea confirma existenţa energiei negre, a anunţat, luni, Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Monstrul, numit 2XMM J083026+524133, conţine aproximativ o mie de galaxii mari şi a fost observat în timp ce XMM-Newton, care are ca misiune să stabilească un catalog de surse cosmice emiţătoare de raze X (planete, comete, pulsari), era focalizat pe un alt obiect. J083026+524133 a fost remarcată pentru că forma o pată foarte strălucitoare. Observată apoi cu un telescop puternic din Arizona, aceasta s-a dovedit a fi un grup de galaxii cu o masă de o mie de ori mai mare decît Calea Lactee. “Prezenţa acestui grup confirmă existenţa unui element misterios din Univers, energia neagră, presupusă a fi responsabilă de accelerarea expansiunii Universului”, a subliniat, într-un comunicat, Georg Lamer, de la Institutul de Astrofizică din Potsdam (Germania). “Credem că grupuri de galaxii atît de mari sînt obiecte rare în Universul îndepărtat”, a spus acesta, adăugînd că “existenţa lui nu se poate explica decît prin existenţa energiei negre”.
Potrivit astrofizicienilor, cea mai mare parte din acest grup, situat la o distanţă de 7.700 de milioane de ani lumină, ar fi format dintr-un gaz care atinge o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius. Echipa de astrofizicieni care a făcut descoperirea studia catalogul de 190.000 de surse de raze X stabilit de XMM-Newton (X-Ray Multimirror Mission), care a realizat 3.500 de observaţii pe o zonă ce acoperă 1% din cer.