Grupare care fura mașini de lux din UE, sprijinită de funcționari români de la RAR

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Grupare care fura mașini de lux din UE, sprijinită de funcționari români de la RAR

Eveniment 15 Mai 2017 / 16:02 2341 accesări

În urma unor percheziții făcute de procurorii DIICOT, luni, în mai multe orașe ale țării, într-un dosar privind furtul mai multor mașini de lux din UE și introducerea lor în România cu acte false, s-a constatat că gruparea care se ocupa cu furtul mașinilor și vânzarea lor în zona Uniunii Europene cu acte false ar fi beneficiat de sprijinul unor funcționari de la RAR Timiș. Astfel, șapte persoane sunt suspectate în acest caz de furt și tăinuire, folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înșelăciune, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de mită, spălare de bani. Procurorii DIICOT au efectuat mai multe percheziții în București, Timișoara, Reșița și Caraș-Severin, pentru depistarea membrilor acestei rețele. "În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în ultimii ani s-a constituit și a acționat, la nivel transnațional, un grup infracțional organizat, având drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia, autovehicule care ulterior erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate", transmite DIICOT printr-un comunicat de presă.

ACHIZIȚII DE DOCUMENTE ALE UNOR VEHICULE ACCIDENTATE, DE ACEEAȘI MARCĂ ȘI CU ACELEAȘI CARACTERISTICI

Potrivit sursei citate, pentru a crea aparența de legalitate, membrii grupării achiziționau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeași marcă și aproximativ aceleași caracteristici cu autovehiculele furate. "Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecția RAR, iar autoturismele erau apoi introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu pe diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculul furat prelua locul autovehiculului accidentat, ale căror documente fuseseră folosite de membrii grupului. După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiți cumpărători de bună credință care plăteau prețul de piață real al autoturismelor respective. Din investigațiile derulate a rezultat că membrii grupării au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul unor funcționari din cadrul RAR Timiș, al căror rol era acela de oculta, cu ocazia verificărilor de specialitate efectuate în cadrul instituției, datele tehnice care demonstrau faptul că autovehiculele supuse verificării erau în realitate furate", mai arată DIICOT.

În vederea continuării cercetărilor, procurorii au spus că au fost identificate mai multe autoturisme de lux care au fost indisponibilizate.



12