Poliţia moldoveană a anunţat, joi, că a identificat o grupare criminală cu caracter terorist, ce avea legături cu membri ai unor reţele din Ucraina şi reprezentanţi ai mişcării ruseşti Patria-Rodina, însă nu i-au arestat pe membrii acesteia. Forţele de ordine au găsit, într-un garaj din oraşul Comrat, o cantitate mare grenade, focoase, cartuşe şi staţii radio, precum şi 20 de kilograme de trotil, realizînd cea mai importantă captură de muniţie înregistrată în R.Moldova. Poliţia a descoperit şi documente de susţinere a Partidului Ţărănesc Creştin şi Democrat, tipărite pentru campania electorală din 2005. Garajul unde a avut loc percheziţia îi aparţine lui Ivan Burgudji, cetăţean moldovean aflat însă în străinătate. Ghenadie Cosovan, şeful Departamentului Servicii Operative al Ministerului Afacerilor Interne, a confirmat joi că în garajul care apartine “aşa-zisului apărător al drepturilor omului” Ivan Burgudji au mai fost depistate în afară de staţiile radio, în depozit erau şi hărţi topografice pe care erau indicate mai multe localităţi din R.Moldova, inclusiv municipiul Chişinău şi rezervorul de apă de la Ghidighici. Cantitatea de trotil descoperită în garaj este suficientă pentru aruncarea în aer a unei clădiri de 16 etaje sau a unui baraj.
Şeful Departamentului Servicii Operative al Ministerului Afacerilor Interne a menţionat că muniţiile au fost depozitate în garaj cel mai probabil din anii 2003-2004, fapt confirmat şi de seriile indicate pe armament. “Am stabilit că numerele de producere şi seriile muniţiilor găsite după atacul de la Comisariatul din Comrat coincid cu seriile muniţiilor găsite în garajul lui Burgudji. Cel mai probabil armamentul a fost adus în R.Moldova pe cale rutieră şi feroviară. Muniţiile erau îngropate într-un depozit special amenajat la o adîncime considerabilă în podeaua garajului”, a safirmat acesta.
Ivan Burgudji a mai fost reţinut, la 17 decembrie 2006, în timp ce făcea campanie electorală pentru un lider din Găgăuzia. În 2002, Procuratura Generală a înaintat instanţei un alt dosar împotriva lui Burgudji, acuzat de această dată de abuz de putere. În iunie 2007, a fost condamnat pentru prejudiciu la adresa statului, însă a fost achitat şi eliberat de Curtea de Apel din Chişinău, în mai 2008. În 1995, a fost acuzat, printre altele, de procurare, producere şi comercializare ilegală de arme de foc, precum şi de presiuni exercitate asupra martorilor în vederea obţinerii unor declaraţii false, ascunderea unor martori şi tentativă de escrocherie. În 1998, a fost graţiat de preşedintele moldovean, după doi ani petrecuţi în închisoare.