Grupare internaţională de carderi, lider constănţean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pagubă de două milioane de dolari Sute de americani prejudiciaţi

Grupare internaţională de carderi, lider constănţean

Eveniment 27 Martie 2014 / 00:00 4237 accesări

A pus pe picioare o grupare specializată în infracţiuni informatice, ce a acţionat din 2008 până în 2012, reuşind să păgubească sute de cetăţeni americani cu două milioane de dolari. Este cazul unui constănţean care a fost ridicat, ieri, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Ploieşti. Oamenii legii au percheziţionat cinci imobile din Constanţa, două din Bucureşti şi câte unul din Ploieşti şi Sibiu, la final confiscând mai multe sisteme informatice, autoturisme, bijuterii şi diferite sume de bani. De asemenea, 17 suspecţi au fost escortaţi la sediul DIICOT Ploieşti, pentru audieri.

CARDURI CLONATE Conform anchetatorilor, liderul grupării a pus la cale un plan în care a atras zeci de persoane. Procurorii DIICOT spun că suspecţii au scanat, cu ajutorul unor aplicaţii informatice, mai multe POS-uri în vederea identificării IP-urilor acestora, apoi au instalat dispozitive numite „keyloggere” pe terminalele POS. Ulterior, indivizii au folosit unele programe informatice de control de la distanţă (Remote Desktop Protocol), pentru a copia şi transfera datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la aceste POS-uri. Potrivit procurorilor, unele dintre informaţiile obţinute fraudulos erau vândute, prin intermediul internetului, altor membri ai grupării, care le foloseau pentru clonarea cardurilor şi retragerea de numerar de la diferite ATM-uri din Statele Unite ale Americii. Pentru efortul lor, suspecţii cereau diverse sume de bani, care, însă, nu ajungeau direct la ei, ci în conturile bancare din România ale unor persoane care au acceptat să fie intermediari în această afacere ilegală.

CONTURI BANCARE DIN SUA GOLITE Altă modalitate de a obţine fraudulos bani este descrisă de procurori într-un comunicat remis presei. „Alţi membri ai grupului infracţional organizat, utilizând metodele „phishing” şi „vishing”, au obţinut datele de logare online de la mai multe conturi aparţinând unor persoane din SUA şi au efectuat transferuri de sume de bani din conturile fraudate în conturile deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens”, se arată în comunicatul de presă. Ancheta în acest caz a început în SUA, în urma unor plângeri. Poliţiştii americani au demarat cercetările şi au descoperit întreaga afacere pornită din România. Suportul de specialitate în acest caz a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii Constanţa şi de Serviciul Operaţiuni Speciale Ploieşti, procurorii DIICOT cooperând cu reprezentanţii United States Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.



12