Gruparea acolitului lui Saviuc, în spatele gratiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Afaceri cu cecuri false şi firmă-fantomă

Gruparea acolitului lui Saviuc, în spatele gratiilor

Eveniment 19 Aprilie 2014 / 00:00 3111 accesări

Magistraţii Judecătoriei Constanţa i-au arestat, joi seară, pe cei trei suspecţi acuzaţi că au păcălit administratorii unor firme, achitând mai multe tranzacţii cu cecuri false. În urma acestei decizii, Marian Alexandru Lupu, Mihai Lupu şi Ahduan Iuseir vor sta în spatele gratiilor timp de 30 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în concurs şi în formă continuată. Unul dintre membrii grupării, respectiv Marian Alexandru Lupu, este o cunoştinţă mai veche a poliţiştilor, fiind condamnat, de prima instanţă, la 15 ani de închisoare în dosarul tâlhăriei de la Hârşova. Cei trei bărbaţi au fost prinşi, miercuri dimineaţă, în timp ce încercau să cumpere ulei industrial folosind cecuri false, sub paravanul unei firme-fantomă. Ofiţerii de la Investigarea Frudelor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, spun că se află pe urmele grupării de la sfârşitul anului trecut.

ŢEPE Din probele adunate până în prezent, anchetatorii au stabilit că cei trei bărbaţi au înşelat mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale din Constanţa şi Bucureşti. Oamenii legii spun că suspecţii cumpărau ulei industrial, motorină sau anvelope pe care, în momentul preluării, le achitau prin emiterea în fals de file cec sau bilete la ordin fără acoperire. Marfa era apoi valorificată în interes personal. Miercuri dimineaţă, cei trei au fost prinşi de anchetatori chiar în momentul în care încheiau o nouă afacere profitabilă. În acest dosar, poliţiştii au efectuat opt percheziţii în locuinţele suspecţilor, precum şi la sediul social al societăţii pe care bărbaţii pretindeau că o reprezintă. Oamenii legii au ridicat înscrisuri şi mai multe bunuri. Oficialii IPJ Constanţa spun că prejudiciul a fost estimat la suma totală de 497.240 de lei şi că anchetatorii au reuşit să recupereze bunuri, printre care şi câteva ATV-uri, în valoare de 400.000 de lei.

LUPU ŞI JUSTIŢIA În dosarul tâlhăriei din Hârşova, aflat acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii l-au acuzat pe Marian Lupu că, pe 10 noiembrie 2008, împreună cu Vasile Saviuc, George Cristian Ene, Mihai George Sîntion, Tănase Lupu şi Ionuţ Velichea, a intrat în locuinţa soţiei unui om de afaceri. După ce au bătut-o pe femeie pentru a o determina să le spună codul, aceştia au furat din seif 140.000 de euro şi 730.000 de lei. Trei zile mai târziu, pe 13 noiembrie 2008, Marian Alexandru Lupu a devenit subiectul unui nou dosar penal ce a avut ca urmare condamnarea a trei lucrători din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa. Procurorii au stabilit că poliţistul Daniel Andrei Mircea i-a spus lui Lupu că maşina sa este dată în urmărire generală, cu toate că informaţia reprezenta secret de serviciu. Ulterior, pe 7 decembrie 2008, Mircea a încălcat din nou legea atunci când i-a cerut unui coleg să-l „ierte” pe vărul lui Lupu, care trecuse cu maşina pe culoarea roşie a semaforului, şi să-l amendeze pentru că nu a avut documentele de identitate la el. Poliţiştii Enis Vuap şi Elvir Osman au fost judecaţi pentru că au închis ochii de mai multe ori la neregulile comise în trafic de prietenii şi cunoştinţele colegilor lor.



12