O ACTIVITATE PERICULOASĂ Un raport al companiei americane de securitate Symantec, care afimă că în rândul militanţilor din domeniul informatic Anonymous s-au infiltrat hackeri care încearcă să obţină coordonatele lor bancare, a provocat, luni, reacţii diferite în cadrul grupului. Un mesaj publicat pe unul dintre conturile de Twitter ale grupului, @YourAnonNews, a denunţat raportul Symantec ca fiind ”fals şi calomnios”. Alte mesaje ale hackerilor din cadrul Anonymous au avertizat simpatizanţii. Compania Symantec, care a fost vizată de atacuri ale Anonymous, a anunţat că un program pus la dispoziţia simpatizanţilor mişcării pentru a-l descărca gratuit şi a-l folosi în atacuri informatice a fost înlocuit cu un alt program, care permite sustragerea coordonatelor bancare. Un link de tip pastebin.com, care era trimis simpatizanţilor Anonymous, a fost înlocuit cu un alt link similar, ce trimite către virusul Zeus. ”Virusul Zeus participă la atacurile de negare de serviciu dar el nu se opreşte acolo”, potrivit unui mesaj postat de Symantec pe blogul său. ”El fură şi datele bancare ale internautului, mesageria web şi cookies”. Astfel, nu numai că simpatizanţii Anonymous vor încălca legea participând la atacuri informatice, ci vor fi expuşi riscului de a li se fura datele bancare şi e-mailurile, a adăugat Symantec. Link-ul a fost plasat pe data de 20 ianuarie, în ziua închiderii de către autorităţile americane a site-ului de sharing Megaupload.
În ianuarie, Anonymous au scos din serviciu, timp de câteva ore, site-urile FBI şi Departamentului de Justiţie, ca represalii faţă de închiderea de către SUA a site-ului Megaupload. La sfârşitul lui 2010, Anonymous au atacat site-urile Amazon, Visa, MasterCard şi PayPal pentru a denunţa decizia acestora de a înceta să mai lucreze cu WikiLeaks.
TRATAMENT CRUD Soldatul american Bradley Manning, suspectat că a fost ”cârtiţa” WikiLeaks, a fost supus unui tratament crud, fiind ţinut în izolare mai multe luni în cursul detenţiei sale preventive în SUA, a declarat un raportor al ONU. ”Cred că Bradley Manning a fost supus unui tratament crud, inuman şi degradant, constituit prin izolarea excesivă şi prelungită în cursul celor opt luni pe care le-a petrecut la închisoarea Quantico”, a declarat, la Geneva, Juan Ernesto Mendez, raportor special al ONU pentru tortură. În timpul unei părţi a detenţiei sale preventive, care a precedat inculparea sa de o Curte Marţială, în luna februarie, Bradley Manning a fost ţinut într-o închisoare situată la baza militară americană Quantico. Conform raportorului ONU, tratamentul crud de izolare suferit de tânărul militar a luat sfârşit în aprilie 2011, când a fost transferat de la Quantico.
O MÂNĂ DE AJUTOR O veste bună din domeniul informaticii a venit din partea grupului IBM, care va ajuta muzeul Luvru să îşi protejeze mai bine operele de artă, să economisească energie şi să rămână deschis tot timpul anului pentru milioanele de vizitatori care îi calcă pragul. Graţie senzorilor, dispozitivelor de analiză în timp real şi a altor dispozitive conectate la Internet, grupul american doreşte să ajute muzeul Luvru, cel mai frecventat din lume, să devină mai... inteligent. Muzeul Luvru, care a încheiat cu IBM un contract multianual a cărui valoare nu a fost precizată, realizează în medie 65.000 de lucrări de reparaţii sau de întreţinere în fiecare an, în cei peste 60.000 de metri pătraţi de expoziţii permanente, care necesită uneori închiderea pentru public a anumitor săli sau galerii. Ca parte a iniţiativei sale Smarter Buildings, lansată de IBM în februarie 2010, grupul american a instalat deja programul informatic Maximo pentru a coordona operaţiunile de curăţenie, întreţinere, încălzire, iluminare şi chiar închidere automatizată a peste 2.500 de uşi din muzeu. Înainte de implementarea noului sistem IBM, personalul muzeului Luvru folosea formulare tipărite pentru a administra operaţiunile de întreţinere a clădirii. Senzorii identifică, de exemplu, filtrele care au nevoie să fie schimbate sau motoarele aflate la capătul ciclurilor lor de viaţă. Programul IBM ţine, totodată, o listă actualizată cu specialiştii în intervenţii de care este nevoie pentru a realiza anumite operaţiuni.
Deşi acest parteneriat se află abia la început, IBM afirmă că noul program a permis muzeului Luvru să realizeze o economie de 40% în clădirile sale vechi. Programul realizat de IMB la Luvru este unul dintre cele mai ambiţioase dintre cele create în cadrul iniţiativei Smarter Buildings, implementată şi la Universitatea Tulane din New Orleans şi la uriaşul hotel-cazino The Venetian din Las Vegas.