Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane

Externe 09 Septembrie 2014 / 00:00 487 accesări

Gruparea Stat Islamic luptă cu arme americane confiscate de la armata irakiană sau destinate opoziţiei moderate faţă de regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, afirmă un raport publicat ieri la Londra. Acest studiu al Conflict Armament Research îşi sprijină analiza pe armele confiscate de forţele kurde de la combatanţii Statului Islamic în Irak şi Siria, în cursul unei perioade de zece zile în iulie. Printre aceste arme se află o cantitate semnificativă de puşti de asalt americane M-16 ajunse în mâinile jihadiştilor. Rachetele antitanc folosite de SI în Siria sunt identice cu rachetele M79 livrate de Arabia Saudită forţelor ce operează sub egida Armatei Siriene Libere, adaugă raportul. Aceste rachete au fost fabricate în fosta Iugoslavie, în anii '80. În Irak, Statul Islamic a reuşit să intre în posesia unei mari cantităţi de arme şi echipamente militare în iunie, de la posturile abandonate de armata irakiană în nordul ţării. În cadrul ofensivei lor şi preluării oraşului Mosul, din nordul Irakului, jihadiştii au preluat controlul asupra unor vehicule Humvee americane. Acestea, devenite în prezent ţinte ale unor atacuri aeriene americane, ar fi fost utilizate, potrivit mai multor rapoarte, în atentate sinucigaşe împotriva militarilor irakieni. SUA au investit şapte miliarde de dolari pentru a înarma şi antrena armata irakiană în scopul de a garanta securitatea ţării după plecarea trupelor americane, la sfârşitul lui 2011.

COPII - ATENTATORI SINUCIGAȘI Aproximativ 700 de copii au fost ucişi sau mutilaţi în Irak de la începutul anului, dintre care unii au fost folosiţi în atentate sinucigaşe de extremiştii din gruparea Stat Islamic (SI), a anunţat, ieri, Leila Zerrougui, reprezentanta specială a ONU pentru copii şi conflicte armate. Zerrougui a menţionat, de asemenea, recrutarea de copii-soldaţi de către miliţiile aliate Guvernului irakian, care luptă împotriva SI. Islamiştii folosesc băieţi care abia au 13 ani pentru a transporta arme, pentru a păzi locurile strategice şi pentru a aresta civili. Alţi copii participă la atentate sinucigaşe, a declarat ea. În plus, ea a subliniat că numeroşi copii au fost arestaţi de Guvernul irakian în iulie şi nu se ştie unde sunt deţinuţi.

”Jihadiştii care seamănă teroare în Irak şi Siria vor să creeze o lume sângeroasă”, a declarat, ieri, noul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, iordanianul Zeid Ra'ad al-Hussein, în primul său discurs. ”În ce fel ar putea să funcţioneze un stat takfiri (termen care desemnează extremişti sunniţi) în viitor? Va fi o lume sângeroasă, ostilă şi răuvoitoare, fără protecţie pentru cei care nu sunt takfiri”, a declarat al-Hussein, în deschiderea celei de-a 27-a sesiuni a Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la Geneva. ”Într-o lume takfiri, dacă nu ai o opinie identică cu a lor - iar a lor este îngustă şi inflexibilă - îţi pierzi dreptul la viaţă”, a adăugat primul Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului musulman. ”În spiritul takfiri, aşa cum am văzut în Nigeria, Afganistan, Pakistan, Yemen, Kenya, Somalia, Mali, Libia, Siria şi în Irak şi peste tot în lume acolo unde ei au atacat persoane nevinovate, inclusiv pe 11 septembrie 2001 în SUA, nu există iubire faţă de aproape, există doar aneantizarea tuturor musulmanilor, creştinilor, evreilor şi a restului umanităţii cu alte credinţe decât ei”, a subliniat el.

Zeid Ra'ad al-Hussein a devenit, în septembrie, Înalt Comisar ONU pentru Drepturile Omului, în locul sud-africanei Navi Pillay. El a ocupat în două rânduri funcţia de reprezentant al Iordaniei pe lângă ONU, la New York. A fost, de asemenea, ambasadorul ţării sale în SUA şi în Mexic. Înainte de nominalizare, el reprezenta Iordania în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Regatul haşemit a fost ales în 2013 membru al Consiliului pentru un mandat de doi ani, începând de la 1 ianuarie, după ce Arabia Saudită a refuzat să ocupe acest loc pe care-l obţinuse.

Duminică, șeful Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a anunțat că țările arabe au căzut de acord să-i înfrunte pe jihadiștii Statului Islamic (SI), care răspândesc teroare în Irak și Siria.



12